Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

John Skogman och Johan Isaksson driver Sveriges största podcast om börs och ekonomi. Men allt började som ett experiement. Foto: Mats W Nilsson

Maria Schultz

Ett experiment blev Sveriges största finanspodd

Först och störst. En kul idé som växte till Sveriges största finanspodd. Börspodden levererar en stor dos inspiration till alla aktieintresserade – vecka efter vecka.

Varje onsdag i snart nio år har Johan Isaksson och John Skogman analyserat, kritiserat, tipsat och levererat insikter om vad som är på gång i den svenska finansbranschen. Ofta med ett småspararperspektiv.

Lyssnarskaran har växt stadigt. När traditionell finansmedia kändes tråkig och likriktad bestämde sig Johan och John, båda daytraders, för att starta en egen podd. De kommer från en bakgrund som analytiker respektive börsmäklare men sadlade om 2009 till daytraders på heltid. Det var precis i den vevan som poddar började bli alltmer populära och idén om att testa intresset för en finanspodd föddes.

Jphan Isaksson. Foto: Privat

–  Det är bara jag och John, det finns ingen redaktion eller chef. Det gör att vi är väldigt fria att lyfta precis det vi själva känner för, utan att behöva förankra eller få godkänt av någon först. Vi kan vara lite vassare och lite roligare – och det tror jag bidrar till vår popularitet, säger Johan Isaksson.

60 000 lyssningar i veckan

Det som började som ett experiment är idag Sveriges största finanspodd med 60 000 lyssningar i veckan. Podden ger en inblick i Johan och Johns vardag som daytraders, men är samtidigt lättillgänglig även för lyssnare utan expertkunskaper. Ibland dyker det upp gäster i studion. En av Johans favoritgäster är Ola Rollén, vd för Hexagon, som besökte Börspodden redan 2014. Men oftast är det Johan och John själva som pratar igenom vad som hänt på marknaderna under veckan. Och vad vi kan vi förvänta oss i närtid. Till inspelningen tar de båda med sig egna stolpar med ämnen som de vill prata om men mer förberedelse än så är det inte. Avsnitten spelas in onsdag morgon, klipps ihop och publiceras några timmar senare.

– Både jag och John är tävlingsmänniskor och vi har helt klart en drivkraft i att fortsätta leverera och få podden att växa. Vi har hittills aldrig missat en vecka och det ska mycket till för att det ska hända, säger Johan Isaksson.

Spännande period framför oss

Intresset för Börspodden är på fortsatt höga nivåer i år, trots börsturbulensen. Sedan Johan och John drog igång har intresset för aktier bland småsparare växt från den period av låg aktivitet som följde på finanskrisen 2008. I takt med att börsintresset ökat har också poddbranschen exploderat. En riktig bra tajming för Börspodden som var en av de allra första finanspoddarna i Sverige. Hur podden kommer påverkas av ett tuffare ekonomiskt klimat på längre sikt är svårt att sia om.

– Vi har några extremt spännande år framför oss där utvecklingen kan gå åt många olika håll. Efter en period av mycket risktagande i ekonomin kan det här bli ett uppvaknande för många. Det är lätt att känna en viss negativitet inför utvecklingen. Samtidigt kommer det också bli intressant för oss att följa i podden, säger Johan Isaksson.

FAKTA

Vill du lyssna vidare? Börspoddens bästa finanspoddar:

– Invest Like the Best med Patrick O’Shaughnessy

– The Memo med Howard Marks

– Lex Fridman Podcast