Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ett varnande finger för oseriösa förvaltare

Om en månad är det dags för de nya pensionsavsättningarna. De görs årligen till sparare som arbetar och betalar skatt i Sverige. Att det snart är dags för pensionsavsättningar har en del av oss blivit varse, då ihärdiga premiepensionsförvaltare lagt i en extra växel för att ”ragga” nya sparare.

I år har de gått för långt tycker Pensionsmyndigheten, som varnar för oseriösa Premiepensionsförvaltare.  Pensionsmyndighetens agerade grundar sig i att det är rekordmånga sparare som klagat på att de blivit uppringda av förvaltare som ljuger om att de samarbetar med Pensionsmyndigheten. En del bolag vill till och med ha spararnas mobila bank-id för att kunna genomföra fondbyten i premiepensionen.

Vi har fått ett fördubblat antal klagomål jämfört med förra året och många kunder upplever informationen i telefonen som väldigt vilseledande, påträngande och i vissa fall aggressiv. Och det är ju så att kunderna är i ett underläge rent informationsmässigt, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten till SVT Nyheter.

Frågan hur du ska förvalta din premiepension kan kännas svår och skapa oro. Och det är just det som förvaltningsbolagen utnyttjar.

Förvaltningen av premiepensonen kan kosta så mycket som 1304 kronor per år. Att betala en så pass hög avgift om året för att någon ska hålla uppsikt över fondernas utveckling påverkar pensionen mer än man kan tro. En ny rapport från Pensionsmyndigheten visar att den som placerar sin premiepension i den dyraste förvaltningsföretagsfonden jämfört med den billigaste fonden, i en ranking myndigheten gör, får en femtedel lägre premiepension.

Här kan du läsa hela rapporten från Pensionsmyndigheten och även få goda råd om vart du kan vända dig om du känner dig vilseledd av fondrådgivare.

Louise Svensson