Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Familjeskydd ger lägre pension

DN skrev för ett tag sedan om hur du höjer din pension. Det handlar om det omtalade familjeskyddet, eller efterlevandeskyddet som det också kallas, som många har och som ger en lägre tjänstepension.

DN skriver att,

Mer än 200 000 privatanställda tjänstemän kan få tiotusentals kronor mer att spara till sin pension. En möjlighet många inte känner till. Hittills har bara en bråkdel utnyttjat möjlig­heten att höja pensionen.

Eva Adolphsson, pensionsekonom på Alecta, lyfter i artikeln att det faktiskt finns de som bör avstå från skyddet,

Den som inte är gift eller har barn under 20 år bör avstå från familjepensionen. Men är man ung ska man tänka på att det inte går att få tillbaka familjepensionen om man valt bort den.

Att tjänstepensionen kan bli flera tusen kronor högre i månaden om man avstår skyddet är det alltså få som känner till.

Vi har tidigare bloggar om efterlevandeskydd för premiepensionen och det är samma princip som gäller för den som för tjänstepensionen. Väljer man att teckna ett efterlevandeskydd blir pensionen lägre.

När det gäller premiepensionen tecknar du efterlevandeskyddet hos Pensionsmyndigheten i samband med att du fyller i din ansökningsblankett för att börja ta ut premiepensionen.

Om du väljer efterlevandeskyddet kan du inte ångra dig. Dock upphör skyddet om du skiljer dig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör. Det behöver du då anmäla till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om din premiepensionsutbetalning.

Det kan kännas som att man gör en bra affär när man väljer efterlevandeskydd, men om målet är en hög pension bidrar inte efterlevandeskyddet till det. I stället kan du fundera på om det inte är bättre för familjen att teckna en livförsäkring som täcker hela ekonomin och inte bara premiepensionen eller om det rent av är bättre för familjen med en ny bil.