Jakten på förnybara material är just nu en kapplöpning mot tiden. Alla vill hitta en lösningen. Rise Processum är en av dem som har lyckats korta ner en process som i normala fall tar hundratusentals år till endast 30 minuter. Nämligen att omvandla organiskt material till olja.
I naturen är det en extremt långdragen process för organiskt material att omvandlas för att kunna användas som fordonsbränsle, kemikalier och andra material. Men hemligheten heter värme och tryck – det krävs 300 grader och 100 bar. Tekniken som används för det här syftet är etablerad och förkortas HTL, det betyder hydrotermisk förvätskning.
Nu öppnar RISE Processum en anläggning som kortar processen till 30 minuter.
RISE invigde anläggningen 14 januari och kan än så länge producera något om liknar fossilolja från exempelvis halm och sågspån.
– Vi behöver testa mer på olika material. Vår förhoppning är att uppnå den kvalitet som krävs för vidare användning som råvara för biodrivmedel, gröna kemikalier och material. HTL-processen skulle därmed kunna bli en viktig pusselbit för att öka lönsamheten i industrin samtidigt som den bidrar till en hållbarare värld, säger Tomas Gustafsson vid RISE Processum i Örnsköldsvik.