Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet bank uppmanar oss att vara kritiska mot abonnemang och prenumerationer så att vi inte hamnar i en kostsam fälla. Foto: Nordnet Bank

Maria Schultz

Frida Bratt: Se upp för alla prenumerationer

Vad prenumererar du på? Rakhyvlar, blöjor och matkassar? Den nya prenumerationsekonomin är verkligen här och ser ut att stanna. Men det gäller att se upp så att du inte ramlar rakt ner i prenumerationsfällan.

De är ju smarta, företagen som erbjuder varor och tjänster som prenumerationer. Vi konsumenter tecknar oss och får löpande hem saker som vi behöver. Tror vi. 

För hur många rakhyvlar behöver vi egentligen? Och linser? Behövs de i samma takt som leverantören vill få oss att tro? 

Här gäller det att vara kritisk för att inte hamna i en kostsam fälla.

– Det handlar om ett nytt sätt att konsumera där vi kunder kanske blir lite mindre prismedvetna, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

 Det känns som att prenumerationsekonomin utgår från att folk är slappa och inte orkar jämföra priser och ha koll på sina kostnader – är det så? 

– Så kan det vara. Men sedan finns det exempelvis barnfamiljer som får hem matkassar för att underlätta vardagen, det får jag själv, och det är inte lika speciellt. Men prenumerationerna börjar nu omfatta nya typer av varor och tjänster. Företag vänder sig till konsumentens känslor och bekvämlighet. Om du som konsument tänker efter kanske du inte får varan eller tjänsten när du behöver, utan när det passar företaget. 

Frida Bratt tycker att du som konsument också måste fråga dig vad du är beredd att betala för bekvämligheten.

– Hur mycket mer bekvämt blir ditt liv, egentligen? Kanske har du till slut hela badrumslådan full av rakhyvlar och andra produkter? Behåll din prismedvetenhet och jämför löpande priser hos konkurrenterna. 

Risken är stor att du som trogen kund betalar mycket mer än nya kunder som ska lockas in. 

– Det kan såklart kännas surt. Ofta lönar det sig tyvärr inte att vara trogen. Du premieras inte. Det gäller även bolån. Så avsluta, hoppa mellan alternativen och se vilka nya erbjudanden som du får. 

Vad prenumererar du själv på?

– Matkassar. Och Spotify – som jag Inte har full koll på hur mycket det kostar nu. Du ser, faran med autogiro. Jag streamar även böcker, men har skalat ner på tv-kanaler och papperstidningar.

Vi har haft en långvarig trend med prenumeration av musik och tv-serier som nu alltså samsas med förbrukningsvaror – plus andra abonnemang, såsom glasögon. 

Något som Frida Bratt varit skeptisk till när hon pratat om den här typen av ny ekonomi.

– Därför blev det lite komiskt när min svärmor var hemma och vår nya, gulliga men galna, valp snor och gör sönder svärmors glasögon. Vi sa direkt att vi skulle köpa nya. “Det behöver ni inte”, sa hon – “jag har en prenumeration som gör att jag får mina glasögon lagade gratis!”.

 

FAKTA: Gartner Research uppskattar att inom ett par år så kommer tre fjärdedelar av företagen som säljer direkt till konsumenter att erbjuda någon form av prenumeration på sina produkter. 

Källa: SEB

Relaterade ämnen