Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Gästbloggare Claes Hemberg: En bra sparsoffa i PPM-soffans anda

PPM-soffan har varit en succé för miljontals sparare. Nu hör jag från allt fler sparare som vill spara på liknande vis även privat. Går det? Javisst, väldigt nära.

Varför lyckas PPM-soffan så bra? Den är som en trimmad miljövänlig Volvo. Den kan rulla hur långt som helst, med bra fart och med ytterst små reparationskostnader. En ovanlig men lyckad kombination som gett bra värdeökning för ”soffliggarna”.

Och många fler skulle må gott av en liknande fond i sitt sparande. Men soff-fonden (AP7) finns inte att spara i privat eller i tjänstepensionen trots stor efterfrågan. Så hur kan vi tänka?

Grunden som AP7 står på hittar vi i en billig globalfond. Då är inte våra pengar utelämnade till ett land, ett politiskt styre eller en viss marknad. DNB Global Indeks placerar pengarna geografiskt väldigt likt AP7. USA står för 60 procent av fondens pengar och resten är fördelade i euroområdet, Japan, Storbritannien m.fl. För låga 0,3 procent i avgift har den gett spararna 67 procent senaste tre åren. Det är en bra basfond för de flesta sparare.

Hävstången eller trimningen som finns i PPM-soffan är mer ovanlig i fondvärlden. Det finns specialverktyg, men de är svåra att begripa. En billig trimning är istället SPP emerging markets. Den fokuserar på tillväxtländerna och kostar rekordbilliga 0,75 procent.

En kombination av fonderna; 8 av 10 kronor i globalfonden och resterande 2 av 10 sparkronor i tillväxtfonden är vad som kan vara ett alternativ till AP7-fonden. Då får vi det billigaste på fondmarknaden och en bra kombination av många stora länder och företag, plus de mindre uppstickarländerna som kan producera morgondagens storföretag.

Claes Hemberg

Här kan du läsa fler inlägg från Claes på bloggen Spara med Hemberg.

 

 

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.