Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Gästbloggare Claes Hemberg: En bra sparsoffa i PPM-soffans anda

PPM-soffan har varit en succé för miljontals sparare. Nu hör jag från allt fler sparare som vill spara på liknande vis även privat. Går det? Javisst, väldigt nära.

Varför lyckas PPM-soffan så bra? Den är som en trimmad miljövänlig Volvo. Den kan rulla hur långt som helst, med bra fart och med ytterst små reparationskostnader. En ovanlig men lyckad kombination som gett bra värdeökning för ”soffliggarna”.

Och många fler skulle må gott av en liknande fond i sitt sparande. Men soff-fonden (AP7) finns inte att spara i privat eller i tjänstepensionen trots stor efterfrågan. Så hur kan vi tänka?

Grunden som AP7 står på hittar vi i en billig globalfond. Då är inte våra pengar utelämnade till ett land, ett politiskt styre eller en viss marknad. DNB Global Indeks placerar pengarna geografiskt väldigt likt AP7. USA står för 60 procent av fondens pengar och resten är fördelade i euroområdet, Japan, Storbritannien m.fl. För låga 0,3 procent i avgift har den gett spararna 67 procent senaste tre åren. Det är en bra basfond för de flesta sparare.

Hävstången eller trimningen som finns i PPM-soffan är mer ovanlig i fondvärlden. Det finns specialverktyg, men de är svåra att begripa. En billig trimning är istället SPP emerging markets. Den fokuserar på tillväxtländerna och kostar rekordbilliga 0,75 procent.

En kombination av fonderna; 8 av 10 kronor i globalfonden och resterande 2 av 10 sparkronor i tillväxtfonden är vad som kan vara ett alternativ till AP7-fonden. Då får vi det billigaste på fondmarknaden och en bra kombination av många stora länder och företag, plus de mindre uppstickarländerna som kan producera morgondagens storföretag.

Claes Hemberg

Här kan du läsa fler inlägg från Claes på bloggen Spara med Hemberg.