Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Gästbloggare Jonas Mellqvist, PTK: Så får du koll på hur mycket deg ditt kneg ger

Att jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal är viktigt för de allra flesta. Men samtidigt är det väldigt många som kraftigt underskattar det ekonomiska värdet av ett kollektivavtal. De flesta tror faktiskt att det är de lågavlönade som får ut mest av kollektivavtalen, när avtalen faktiskt ger mest pengar till dem med höga inkomster.

 

twitt_Jonas

 

PTK lanserar nu sajten knegdeg.se som på ett lättillgängligt sätt visar hur mycket kollektivavtalen ger i till exempel tjänstepension, sjukersättning och föräldrapeng.

Nyligen gjorde vi en undersökning där vi ville lära oss mer om vilken koll tjänstemän har på kollektivavtalen. En del resultat som kom fram i undersökningen är oroande och förvånade mig. Det som överraskade oss mest på PTK var att de med höga inkomster inte uppskattar kollektivavtal i samma utsträckning som tjänstemän med lägre inkomster. Det visar sig också att inte ens en av tio tjänstemän i privat sektor tror att ju högre lön du har desto mer tjänar man på kollektivavtal.

I själva verket är det precis tvärtom, något som blir tydligt om man besöker den nya webbplatsen knegdeg.se. Här syns det tydligt i kronor och ören vilket ekonomiskt värde kollektivavtal ger – såväl för högavlönade som för personer med mer ”normala” löner. PTK har tagit fram Knegdeg för visa hur mycket pengar som betalas ut vid olika händelser i livet där ett kollektivavtal kan göra stor skillnad.

Knegdeg visar bland annat hur mycket som sätts av i tjänstepension varje månad, och vilken skillnad de låga avgifterna inom de kollektivavtalade tjänstepensionsplanerna gör. Vi är väldigt stolta över de förmåner och försäkringar som vi har förhandlat fram, och nu kan vi också visa på ett kul och tilltalande sätt hur mycket kollektivavtalet är värt. Uppenbarligen behöver kunskaperna stiga, och vi vill gärna bidra till det.

Jonas Mellqvist
Kommunikationschef, PTK