Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Gästbloggare Pingis Hadenius: Vår relation till pengar

Tittar du runt i din bekantskapskrets märker du säkert hur olika dina vänner hanterar pengar. En vän som egentligen inte tjänar speciellt mycket har råd att åka på semester, köpa nya möbler eller äta gott på restaurang. I motsats till det har du vänner med samma inkomst eller högre som aldrig har råd med något och ofta beklagar sig över att de inte har råd.

Pingis Hadenius

Jag skulle säga att det inte handlar om hur mycket man tjänar utan vilken inställning man har till pengar. Uppväxt och bakgrund styr din ekonomiska framtid mer än man kan ana.

Tidigt insåg jag att gott om pengar och en vardag utan finansiell stress inte handlade om svindlande inkomster. Mina föräldrar jobbade inom universitetet hela livet där man tyvärr inte har några direktörslöner. Trots det bråkade aldrig mina föräldrar om pengar eller sade ”vi har inte råd”.

Vi reste, men bodde inte på lyxhotell, vi lagade goda middagar och hade ofta fester hemma, men var inte så ofta på restaurang. Mamma och pappa spenderade aldrig i onödan. De har en fin respekt för pengar och har alltid investerat i aktier och hus, men aldrig spenderat så mycket hämtmat eller designerkläder. De lade pengar på viktiga saker men lät inte pengar flyta iväg lite här och där. I motsats har jag haft personer i min omgivning med höga inkomster, men där pengarna flutit iväg planlöst på mängder av onödiga saker och alltid det dyraste möjliga i alla kategorier. I min familj var det en sport att spendera smart, investera för framtiden och vara duktig i affärer – tex förhandla för att få ett bättre pris. Dessutom var det positivt att tjäna egna pengar. Jag och mina syskon sporrades till att ha vår egen ekonomi och fick mycket beröm för det. Klart att vi kunde hitta ett jobb, våra föräldrar trodde orubbligt på oss.

Vad har då detta gett mig? Framförallt en trygghet i att det inte är en konst, få förunnat, att ha pengar och inte behöva lida av ekonomisk stress. När jag respekterar och har en positiv relation till mina pengar växer de – precis som allt annat jag vårdar i livet.

Tänk på att:

  • Har du en dålig pengarelation och svårt att hålla i dina pengar, undersök varför och gör något åt det. Många gånger kommer vår inställning till pengar från hur våra föräldrar hanterade sin ekonomi eller händelser som barn.
  • Din inställning påverkar din förmåga att hantera pengar.
  • Att respektera sig själv är samma sak som att respektera sina pengar.

Pingis Hadenius

Kort om Pingis:
Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och Publisher för flera tidningar. Tillsammans med Isabella Löwengrip (multi-entreprenör och en av Sveriges största bloggare) driver hon företaget Economista AB samt två andra gemensamma bolag. Utöver föreläsningar sänder duon podcaster En Economistas pod sedan september 2013. Boken Economista ta makten över din ekonomi – få ett roligare liv publicerades av Bonnier i september 2013. I TV4 Nyhetsmorgon medverkar Pingis som vardagsekonom varje månad. Läs mer om Pingis i fredagens blogginlägg. Blogg: pingishadenius.se