Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Gästinlägg från Christina Söderberg

Nyligen gästbloggade Christina Söderberg om att sexiga män gör att andra män tar större risker med pengar. Idag skriver hon om en studie som visar att om det skulle vara enbart kvinnor på marknaden så skulle vi få färre och mindre spekulationsbubblor.

Christina Söderberg

I en studie av Eckel och Füllbrunn, som publicerats i American Economic Review i februari i år, undersöks tillgångsbubblor i laboratoriemiljö utifrån ett könsperspektiv. I laboratoriet skapas en tillgång som handlas över ett tiotal perioder där alla deltagarna har information om hur den förväntade avkastningen på tillgången kommer att se ut över tid. Trots perfekt information om vad priset ”borde” vara uppstår i princip alltid en tillgångsbubbla när experimentet genomförs. När handeln börjar lida mot sitt slut uppstår en krasch.

När endast män deltar i experimentet hittar forskarna samma bubblor som under tidigare experiment. När endast kvinnor deltar i experimentet blir bubblorna antingen betydligt mindre eller uteblir helt.

Men nu till det riktigt intressanta (tycker jag ☺).

När kvinnor vet att det enbart är kvinnor på marknaden förväntar de sig att priset ska ligga på den fundamentala nivån och att ingen bubbla skall uppstå – och det är alltså då det inte uppstår bubblor. Men när kvinnorna tror att det finns män på marknaden (även om det inte finns det) så uppstår bubblor.

Visst är det intressant?

Christina Söderberg, Sparekonom Compricer

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.