Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Gästinlägg från Christina Söderberg

Nyligen gästbloggade Christina Söderberg om att sexiga män gör att andra män tar större risker med pengar. Idag skriver hon om en studie som visar att om det skulle vara enbart kvinnor på marknaden så skulle vi få färre och mindre spekulationsbubblor.

Christina Söderberg

I en studie av Eckel och Füllbrunn, som publicerats i American Economic Review i februari i år, undersöks tillgångsbubblor i laboratoriemiljö utifrån ett könsperspektiv. I laboratoriet skapas en tillgång som handlas över ett tiotal perioder där alla deltagarna har information om hur den förväntade avkastningen på tillgången kommer att se ut över tid. Trots perfekt information om vad priset ”borde” vara uppstår i princip alltid en tillgångsbubbla när experimentet genomförs. När handeln börjar lida mot sitt slut uppstår en krasch.

När endast män deltar i experimentet hittar forskarna samma bubblor som under tidigare experiment. När endast kvinnor deltar i experimentet blir bubblorna antingen betydligt mindre eller uteblir helt.

Men nu till det riktigt intressanta (tycker jag ☺).

När kvinnor vet att det enbart är kvinnor på marknaden förväntar de sig att priset ska ligga på den fundamentala nivån och att ingen bubbla skall uppstå – och det är alltså då det inte uppstår bubblor. Men när kvinnorna tror att det finns män på marknaden (även om det inte finns det) så uppstår bubblor.

Visst är det intressant?

Christina Söderberg, Sparekonom Compricer

Relaterade ämnen