Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Har du #premiepensionskoll?

I dagarna får 5,9 miljoner svenskar möjlighet att få lite bättre koll på sin pension. Det är dags för det årliga orange kuvertet-utskicket från Pensionsmyndigheten till sparares elektroniska och fysiska brevlådor. Under februari eftersträvar samtidigt vi på AP7 att öka pensionsspararnas kunskap om premiepensionen med en e-utbildning på max 5 minuter under #premiepensionskoll.

I Pensionsmyndighetens orange kuvert framgår framförallt årsbesked om individens pension. Men spararna får även uppmaningen om att logga in på pensionsmyndigheten.se för att få en helhetsbild över sin inkomstpension, premiepension och tjänstepension.

– Förstår man att pensionens storlek påverkas av hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har en tjänstepension och vid vilken ålder du tar ut din pension, så har du en bra pensionskunskap. Sen tycker jag inte att någon ska behöva känna stress över fondvalet. Det är värt att påpeka eftersom många aktörer på pensionsmarknaden passar på att marknadsföra sig genom att ge fondvalet en för hög betydelse nu när orange kuvert skickas ut. Premiepensionen är en mindre del av den totala pensionen och det finns ett statligt förval med en låg avgift, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.