Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Hektiska veckor

Jag hade förmånen att få göra min praktikvecka hos AP7. Först vill jag säga stort tack för att jag fick möjligheten att vara där under en vecka och lära mig mer om hur premiepensionssystemet fungerar och hur AP7 arbetar. Organisationen är liten men mångsidig, jag fick träffa dels förvaltare och investerare, men även företagets arkivarie, it-ansvarige och kommunikationschef. Ibland påstås det att kontorsjobb skulle vara enformiga, något jag inte håller med om efter en vecka på AP7. Där jobbar medarbetarna, sitt ringa antal till trots, med allt mellan himmel och hav.

Nu är ju inte pension det första man funderar på innan man ens har gått ut skolan, men det är nyttigt att ha fått en inblick i pensionssystemet och hur det fungerar. Det är ju väldigt stora belopp som man hanterar och det är viktigt att det görs på ett säkert och kunnigt sätt. Jag fick ett mycket gott intryck av AP7 och det sätt man arbetar på.

Efter lite tid tillbaka i skolan och ett välbehövligt sportlov är det snart dags för mig att redovisa mina intryck från praktikveckan. Jag hoppas att jag lyckas förmedla några av mina nyvunna kunskaper till mina klasskompisar.

Erik Folcker

Entreprenörskap årskurs 1, Östra Reals gymnasium

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.