Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Hon gör plast av frukt

Snart kan du käka dina bestick, åtminstone om Veronika Bátori vid Högskolan i Borås får bestämma. Hon har nämligen forskat om hur man kan ta fram engångsartiklar och bioplastfilm från fruktavfall.

Foto: Veronika Bátori

 

Det bästa med upptäckten är att man kan minska det stora problemet med engångsartiklar gjorda av vanlig plast. Något som är bra med tanke på att det idag finns 8,3 miljarder ton plast i naturen, enligt en studie publicerad 2017 i Science. Och betänk då att 60 procent av all plast som har producerats, har kastats i våra hav, sjöar och skogar.

Tänk att du beställer mat och dricka och när du är färdig ingår desserten – i en annorlunda form – det är nämligen din mugg, din tallrik och dina bestick du äter upp. Allt är gjort av äpplen och apelsiner.

Veronika Bátori som nyligen disputerat inom resursåtervinning valde just dessa frukter på grund av de är svåra att bli av med. Till exempel innehåller de båda frukterna mycket vatten och organiskt material vilket innebär att när de förmultnar i soporna skapas en okontrollerbar metanproduktion. De är därför perfekta för att ta fram bioplast.

Hon har använt sig av två olika sätt att ta fram plasten. Materialen betedde sig på olika sätt i de två metoderna hon använde. I den ena metoden fick hon fram en tunn biobaserad plast, i den andra metoden kunde hon få fram ett slittåligare material som hon kunde skapa 3D-produkter av.

Enligt Bátori är processerna väldigt enkla och det krävs inte mycket kemikalier eller höga temperaturer och materialet har mycket lovande egenskaper. Sedan är det inte fel att produkterna blev goda också, i synnerhet äppelmassan.

Det finns alltså en stor potential i att skapa engångsartiklar av materialet, både bestick, tallrikar och muggar, men också avfallspåsar då det bryts ner snabbt. Det enda som krävs nu är en förbättring av egenskaperna så att de står emot vätska.

  • Materialen behöver dock förbättringar, till exempel när det gäller att stå emot vätska. Som det är nu upplöses materialet i vatten, och det är inte så bra om man ska göra en mugg. Därför behövs mer forskning och uppskalning av produktionen, säger Veronika Bátori.

LÄS MER HÄR: ”Fruit wastes to biomaterials: Development of biofilms and 3D objects in a circular economy system”.

 

Relaterade ämnen