Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Allt handlar om hur vi tänker när det kommer till både sparande och konsumtion. Har du till exempel svårt att hålla dina sparmål? Då kan det bero på att din hjärna motarbetar dig.

Men misströsta inte, det finns enkla metoder att håll både koll och kontroll på ditt sparande. Och undvik tankefällorna.

Det mest rationella är att sätta av pengar varje månad för att skapa ett sparkapital. Men när vi människor fattar beslut bygger det inte enbart på rationella grunder, utan något som är minst lika viktigt är våra känslor och en snabb belöning.

Grundprincipen i beteendeekonomi är att vi människor begår systematiska tankefel. Som till exempel impulsshopping – det triggar hjärnans belöningscentrum eftersom att det ger omedelbar njutning. Man behöver alltså inte skämmas för att man är dålig på att spara, det handlar istället om att vi är programmerade att fatta beslut som gynnar oss på kort sikt.

Men hur ska man då göra för att skapa en koppling mellan sparande och att uppnå den där drömmen? Det finns idag en uppsjö av olika metoder som hjälper dig att nå den här specifika drömmen. En bra start är att avsätta pengar direkt vid löning.

Idag finns det flera företag som skapat spar-appar som hjälper till att få överblick på ekonomin. Grejen med dessa appar är att en del erbjuder möjlighet till impulssparande istället för shopping. Det är alltså ett digitalt verktyg som gör sparandet lika belönande som shopping.

Nedan följer några exempel.

DreamsDreams är sparappen som hjälper dig att nå dina drömmar. Sätt upp ett mål, bestäm hur mycket du vill spara och hur lång tid. Allt du behöver sedan är att låta appen fixa sparandet.

NjordaNjorda är en tjänst där du kan se allt ditt sparande samlat. Sen får du automatisk analys som hjälper dig att spara pengar och hitta bättre riskjusterad avkastning.

Tink: Få koll på vad du lägger pengarna på med appen. Koppla till kortet eller bankkontot och få överblick över ditt spenderande. Du får spartips och i appen kan du även skapa en budget, jämföra boräntor och flytta bolån.

Gimi: Perfekta appen för både föräldrar och barn. Ett briljant sätt att få barnen intresserade av ekonomi och föräldrar kan enkelt uppmana till sparande. Man kan även ge barnen uppgifter som de kan utföra mot en extrapeng i plånboken eller spargrisen. Barnen kan dessutom sätta upp specifika sparmål, som ett en ny mobiltelefon, prylar, resor eller kläder.