Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Hur ska man tänka kring privat pensionssparande?

Pensionsmyndigheten har tidigare avlivat 13 myter om den allmänna pensionen. Myt nummer fem lyder ”Måste man spara i privata pensionsförsäkringar för att överleva när man blir pensionär”.

Det privata pensionssparandet är inte nödvändigt menar Pensionsmyndigheten. Är pensionen låg kan man dessutom ha rätt till bostadstillägg. Men, vill man ha en högre standard än vad den allmänna och tjänstepensionen tillåter så kan ett privat pensionssparande vara en bra idé.

För den som tidigare sparat privata till pensionen har det fram till årsskiftet 2014/2015 varit möjligt att göra ett skatteavdrag om 12 000 kronor per år. Vid årsskiftet sänktes det avdragsgilla privata pensionssparandet till 1 800 kronor per år. Och från den 1 januari 2016 kommer avdraget förmodligen helt att tas bort. Hur ska man då tänka kring det privata pensionssparandet?

Vi har tidigare skrivit att avdragsrätten kommer att saknas av få och konstaterat att det avdragsgilla pensionssparandet faktiskt inte har varit en bra affär för de som tjänar 35 000 kronor eller mindre. Med andra ord har det varit få som tjänat på avdraget och nu när avdraget sänks eller slopas helt så är ingen skada skedd.

Följdfrågan blir således om man vill ha lite extra pengar som pensionär, vilken sparform ska man i så fall välja?
Om man har bostadslån är amortering en vettig sparform och en möjlighet att minska sina framtida kostnader lagom till pensionen. Sen finns det naturligtvis flera alternativa sparformer. Vi har tidigare jämfört olika sparformer, bland annat i inlägget ”ISK en bra sparform för många”. Sedan det inlägget publicerades har det skrivits massor om Investeringssparkontot i media, vilket resulterat i att över 900 000 ISK-konton nu är öppnade. Och svenska sparare har över 100 miljarder i fonder där. En fullständig fullträff för spararen, menar Claes Hemberg.

Så vad är då slutsatsen gällande det privata pensionssparandet egentligen? Sammanfattningsvis, det är en bra idé om man vill ha lite guldkant på tillvaron som pensionär. Att amortera på bostadslånen är ett bra alternativ, likaså sparformen ISK. Det är helt ok att avdragsrätten slopas. Ja, det är till och med bara till det bättre för de flesta.

Att det skrivits så mycket om alternativa sparformer i samband med att avdragsrätten för privat pensionssparande slopas har resulterat i att många sett över sitt sparande. Vilket i sig är bättre för spararna.