Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

I morgon kör vi sista Wassa passet i Pensionsdjungeln

Under några veckors tid har vi fått följa med pensionsexperten Elisabeth Wass på en guidad tur i Pensionsdjungeln. I morgon torsdag är det dags för hennes sista pass för den här gången.

Sedan början av april har Elisabeth på ett lekfullt sätt lagt upp träningspass för hur vi ska orka, mentalt som fysiskt för att ta oss fram i pensionsdjungeln. Allt för att vi ska känna oss som vinnare istället för att gå omkring med pensionsångest.

Här får du en snabbrepetition av tidigare träningspass så att du verkligen kan hänga med i morgondagens övning.

Första passet – Mjukstart, tänk på att det alltid är bra att ta det lugnt i början. Förbereda sig mentalt på en förändring. Målet med första passet var att skaffa sig e-legitimation.

Andra passet – Gå till Minpension.se. Logga in till höger. Här får du en bild av din totala pension och dess olika delar. Gå igenom de olika delarna och tänk på helheten. Se över dina fondavgifter, är de för höga? Tänk långsiktigt. Vilken risk är du beredd att ta? Identifiera din totala pensions svagheter.

Tredje passet – Här gäller det att hitta den rätta vägen. Alla vägar till pensionshimmelen ligger på index eller ovanför.

Några enkla tips på vägen.

  • Du kanske har några fonder som heter någon Storbanks Sverigefond, Globalfond, Europafond eller liknande?
  • Titta på om fonden ligger på den rätta vägen mot pensionshimmelen, helst på lång sikt, 5-10 år. Om inte…
  • Böj på benen med rak rygg och lyft över till bankens Sverigefond Index, Globalfond Index eller liknande. Eller byt till någon annan förvaltares indexfond.
  • Svinga dig vidare och upprepa övningen ovanför, på alla dina fonder.

Personligen är Elisabeth alldeles för lat för att göra mycket. För exempelvis premiepensionen ligger hon hellre i Såfan och slappar.

Efter denna snabbgenomgång hoppas jag att du är redo för sista passet, vilket kommer i morgon. Därefter hoppas jag att du är i god kondition och har orken att ta hand om din framtida pension.

Louise Svensson