Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ingen behöver känna sig tvingad att välja

I går skrev DN:s Hasse Eriksson i artikeln Pensionsoro säljer bra att det behövs bara ett råd till dig som har ångest för att du inte gjort något val i premiepensionssystemet – du behöver inte välja!

DN Hasse
I DN:s sparskola ger Hasse själv en lektion på två minuter om hur premiepensionen fungerar. Klicka på bilden för en snabblektion.

Söndagens DN behandlade även generationsfonder och listade sju saker att tänka på för den som vill ha lite bättre koll när nya premiepensionspengar kommer in på kontot i nästa vecka.

  1. Rådgivning: Om du betalar för det – jämför rådgivarnas fonder med statliga AP7 Aktiefond där de som inte gjort något val får sina pengar placerade.
  2. Prestationen: När man jämför fonder ska de vara inom samma kategori – Sverige­fonder mäts mot Sverigefonder och globalfonder mot globalfonder och så vidare. Utvecklingen de senaste fem åren är en bra tidsperiod att titta på.
  3. Fördelningen: De flesta av världens börser har gått bra på senare år. Den som vill ha en blandning av aktier och mer försiktiga räntor kan behöva justera an­delen om man tycker att det blivit för hög risk.
  4. Avgifter: Om fonden har höga avgifter kan det påverka fondens avkastning. Det gäller speciellt för långsiktigt pensionssparande. I dagens DN-debatt ger Harry Flam och Ronie Vestman som tillägg råd till svenska fondsparare om hur de kan sänka sina kostnader för fondsparandet.
  5. Här kollar du, – avgifter och vilka fonder du har – Pensionsmyndigheten – avkastning på längre sikt – DN-fonder eller Morningstar.
  6. Inloggning till Pensionsmyndigheten – personlig pinkod från orangea kuvertet eller e-legitimation. Vill man bara titta på sitt premiepensionskonto räcker det med pinkoden, vill man byta fonder krävs e-legitimation.
  7. Om du inte valt: Då placeras ditt kapital i statens alternativ AP7 Såfa.

Louise Svensson