Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Investerare tar Volkswagen till domstol

Efter att i åratal ha försökt få Volkswagen att redogöra för sin lobbying har AP7, Church of England Pensions Board, danska AkademikerPension samt AP2, AP3 och AP4 tagit bolaget till tysk domstol för att utreda minoritetsägares rättigheter i Tyskland

Med stöd från advokatbyrån Hausfeld LLP och av ClientEarth, en ideell organisation specialiserad inom juridik, är förväntningen att fallet kan tydliggöra huruvida aktieägare har rätt att framföra ärenden på bolagsstämmor i Tyskland. Ett positivt utfall skulle förbättra aktieägares möjligheter att ställa krav på transparens av tyska bolagen även inom andra områden såsom mångfald och inkludering, diskriminering eller andra intressekonflikter.

”Som långsiktig ägare uppmuntrar vi Volkswagen att se till att deras påverkansarbete på politiken överensstämmer med deras uttalade klimatambition. Andra tyska börsbolag har publicerat granskningar av sin lobbyingverksamhet. Det är därför oroande att Volkswagen motarbetat denna transparens och att vi som aktieägare inte fått ta upp detta på årsstämman. Tillsammans tar vi detta till domstol för att klargöra denna gråzon inom bolagsrätten i Tyskland”, säger Emma Henningsson, ansvarig för aktivt ägande på AP7.

Läs gärna mer om analyserna av Volkswagens klimatlobbying.

Läs InfluenceMaps översyn av Volkswagens lobbyingverksamhet:
LobbyMap Volkswagen Group

Läs Climate Action 100+ analys av Volkswagens lobbyingverksamhet:
Volkswagen AG | Climate Action 100+