Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Jonas Gyllenkrook – Det hållbara ekonomiska kretsloppet

Just hemkommen från några härliga dygn i Almedalen är jag full av tillförsikt och förhoppningar om en bättre pensionsvärld.

För andra året var jag med i Debatt-SM om pensioner. Detta arrangemang är sannerligen både roligt och spännande. Det var kul att träffa unga, duktiga politiker samt själva vinnaren av årets Debatt SM, som man knappast kan beskylla för att vara ung, nämligen underbara tillika Riksdagens äldsta ledamot, 84-åriga Barbro Westerholm.

Debatt-SM hoppas och tror jag hjälper till att väcka intresset för pensioner hos unga. Vill du se de fartfyllda debatterna så finns de här.

Förvisso åkte jag ut ganska omgående mot vassa och pålästa debattörer. Men jag försökte ändå påvisa kraften av ränta-på-ränta-effekten. Denna enorma kraft som både är könsneutral och har den största och starkaste effekten på ungas pensionspengar.

Jag använde mig av ett litet trick och lyckades förvandla en hundralapp till en tvåhundralapp. Det är ett fantastiskt trolleri som visar ränta-på-ränta-effekten. För det är nämligen så att om du har 7 procents årlig avkastning på ditt sparande så fördubblas kapitalet på 10 år.

Jag frågade även publiken, hur mycket ett månatligt sparande på 400 kronor i månaden blir med en årlig avkastning på 7 procent under 40 år? Tre personer i publiken räckte upp sina händer och visste svaret, vilket är en miljon kronor!

En annan spännande räkneövning som är lite läskig men som jag tycker är värd att funder på är, hur mycket av din avkastning försvinner om du har en avgift på 1,5 procent i 40 år? Svaret är att nästan hälften av avkastningen försvinner i avgifter!

Jag brinner för att framtidens pensionärer skall få en så hög pension som möjligt. För ju högre pension pensionärerna får, ju mer skatt betalar de. Likt ett ekonomiskt kretslopp ökar det chanserna till att vården och skolan får mer pengar.

Jag tycker att politikerna borde införa privatekonomi som ämne i skolan, gärna redan i grundskolan. På sikt tror jag att det kan bidra till att vi förstår ränta-på-ränta-effekten och innebörden av höga avgifter bättre. Jag tycker dessutom att man skulle införa tre-terminssystem på universitetet. Då skulle fler ges möjlighet att börja plugga vid tidigare ålder och därmed komma ut i arbetslivet snabbare.

Det vinner vi alla på – du, jag och framtidens pensionärer!

Njut nu av sommaren! Vill du läsa mer av mina tankar och idéer, tveka inte att mejla mig jonas.gyllenkrook@novarepension.se

Jonas Gyllenkrook