Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Jubileumspodden – Bo Könberg, hur skapades premiepensionen?

Varför har vi premiepensionen? Hur gick det till när politikerna fattade beslutet? I premiäravsnittet av AP7:s jubileumspodd pratar vi med Bo Könberg – tidigare socialförsäkringsminister, grundare av pensionsgruppen och även kallad fader till det svenska pensionssystemet.

I år firar det svenska premiepensionssystemet 25 år, så även AP7 i rollen som förval. Vi firar det med att prata med de som var med när det började, de som utvecklat AP7 och systemet under resan och de som har rejält mycket kunskap om premiepensionen som system. Allt samlat på vår hemsida: AP7 fyller 25 år.

Lyssna på avsnittet:

– Premiepensionssystemet har med undantag av mängden fonder gått väldigt bra. Vissa år har det inte gått perfekt men det var ju ingen som trodde att de skulle gå perfekt alla år. Men sammantaget så ger det ju svenska folket en bättre pension än om vi bara hade haft inkomstpension med motsvarande villkor, säger Bo Könberg i AP7:s Jubileumspodd.

1994 – grunden till premiepensionen läggs
Pensionsutgifterna hade ökat under flera år i det tidigare ATP-systemet och förväntades öka ännu mer under kommande år. Men när Sverige i början av 1990-talet stod inför behovet av ett nytt pensionssystem, hade tidigare försök till reform stupat på politiska motsättningar.

Bo Könberg, då nytillträdd som statsråd efter valet 1991, fick uppdraget att ta tag i frågan. Under hans ledning skapades Pensionsgruppen. En mindre arbetsgrupp med representanter från både den borgerliga regeringen och Socialdemokraterna – ett drag som skulle visa sig avgörande för att reformen lyckades.


– Vi hade en väldig tur med personuppsättningen. Det var personer med starkt mandat i sina partier och en vilja att kompromissa, säger Bo Könberg i AP7:s Jubileumspodd.

1994 togs beslut i Riksdagen att reformera pensionssystemet, grunden läggs för att ersätta folkpensionen och ATP med det vi har idag: Allmänna pensionen med inkomstpensionen och premiepensionen.

Premiepensionen, var den mest kontroversiella delen i reformen och den innebar att en mindre del av pensionen kunde placeras i fonder. Poängen med det var ett visst mått av valfrihet men framförallt att skapa högre avkastning.

– Jag trodde alltid att det skulle gå bättre för aktiemarknaden än för löneutvecklingen, förklarar Könberg.

Och han fick rätt sett till avkastningen under de 25 åren sedan 2000 som premiepensionen varit aktivt för spararna.

Samtidigt har systemet mött kritik, bland annat för det stora antalet fonder. Från början fanns det nära 900 att välja mellan, något som enligt Könberg blev lite för mycket för de flesta.

– Jag trodde kanske det skulle bli drygt 100 fonder. 900 var mer än vad någon kunde förutse, säger han.


Bo Könberg berättar om vad som förvånat honom med premiepensionssystemet.

En röd tråd i samtalet med Bo Könberg är vikten av politiskt samarbete. Den breda överenskommelsen bakom pensionsreformen har skapat stabilitet i systemet – något som även väckt internationell uppmärksamhet.

Trots framgångarna finns det fortfarande möjlighet till utveckling. Bo Könberg tittar då främst på inkomstpensionen där han gärna skulle se att det införs en så kallad ”gas” – ett komplement till den befintliga ”bromsen” som minskar pensionerna vid ekonomisk obalans.

– Det jag har varit emot nästan hela tiden är ju det här att vi inte har infört en gas. Vi utredde ju en sådan ordentligt, det är en mycket bra utredning, som kom 2004. Och sen har politikerna, mina och andras efterträdare, på 20 år inte lyckats införa gasen fast man har haft bromsen i, säger han.

Det svenska pensionssystemet står starkt
31 år efter riksdagsbeslutet och 25 år efter att premiepensionen aktiverats för oss sparare så är Bo Könberg fortfarande stolt över det system han varit med och utforma. Han menar att det står stabilt, trots förändringar i samhällsekonomi och politiska landskap.

–  Så  givet hur mycket som ändras i länder och när partier konkurrerar och sådär, så har ju det här systemet klarat sig väl får man ju säga.

Lyssna på avsnittet:

Läs mer om Premiepensionen och AP7:s första 25 år