Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kaffe och grädde, kärlek och kyssar, lön och pension

Idag gästas Förvalt av Pensionspedagogen Jonas Gyllenkrook. Jonas har pensioner som passion och är bland annat en duktig föreläsare. Han har nämligen förmågan att på ett enkelt sätt förklara hur branschen, pensionsavtal och enskilda pensionsval hänger ihop och fungerar.

Jag är ute och föreläser en del om pensioner och brukar inleda med uppmaningen: Alla som tycker pension är skitkul håller upp handen! Döm om min förvåning när endast en eller två i publiken lite pliktskyldigt håller upp handen.

Sedan ber jag samtliga som tycker lön är roligt att hålla upp handen. Då brukar alla i salen hålla upp sina händer. Och det känns ändå bra, för lön och pension hänger ihop som kärlek och kyssar.

Jag älskar verkligen försäkringsbranschen, men många krånglar till pensionsfrågan mer än nödvändigt. Det behöver inte vara så svårt. När vi blir pensionärer så kommer troligen våra inkomster att gå ner. Därför bör vi kanske stryka några av dagens utgifter. Och om vi lyckas minska utgifterna redan under den yrkesverksamma tiden och sparar pengarna, så ökar möjligheten att vi får ett rikt liv som pensionärer. Ränta-på-ränta-effekten gör mirakel för sparandet och gör att vi kan slippa stryka några av utgifterna när pensionsåldern infinner sig.

Pension är väldigt enkelt. Börja jobba tidigt. Försök att ha ett jobb som är roligt. Har man roligt på jobbet så ökar chansen att man gör jobbet bra och då brukar lönen öka. För som sagt lön och pension hänger ihop som kärlek och kyssar!

Det absolut viktigaste är ändå att sköta hälsan för då ökar chansen att vi är friska och lever längre med ett gott liv. Dansk forskning visar att om vi motionerar 30 minuter om dagen så lever vi tre år längre. Eftersom jag har gjort en prognos på vad min livsvariga pension förväntas bli på www.minpension.se så vet jag att om jag lever tre extra år så kommer jag att få ut cirka 1 000 000 kr till.

Jonas Gyllenkrook, Pensionspedagog
Mejla mig gärna på jonas.gyllenkrook@novarepension.se