Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Visst är det bra att kunna ha ”många bollar i luften” samtidigt? Eller? Den frågan ställde sig Hjördis Hardardottir som har doktorerat vid Lunds Universitet. Foto: iStock, Lunds universitet

Maria Schultz

Kan multitasking leda till ökat tålamod?

Nyheter, sociala medier och långa att-göra-listor. Det är mycket som pockar på vår uppmärksamhet, och som påverkar våra beslut. Visste du att tvärtemot vad man tidigare trott, kan multitasking leda till ökat tålamod.

Visst är det bra att kunna ha ”många bollar i luften” samtidigt? Frågan är om det fungerar – eller om det mest bara blir en enda stor röra av allt? Den frågan ställde sig Hjördis Hardardottir som har doktorerat vid Lunds Universitet. Hon har forskat om hur vårt beslutsfattande påverkas av mångsyssleri – alltså när vi hanterar många olika uppgifter samtidigt.

– När vi har mycket som pågår samtidigt verkar det som att beslutsprocessen i hjärnan påverkas. I min studie blev försökspersonerna mer inkonsekventa i sina beslut. Men det visade sig också att mångsyssleri faktiskt ökade personernas tålamod. Det kan hänga samman med att tiden upplevs gå snabbare när man har många bollar i luften. Då känns framtiden närmare och effekten blir att tålamodet ökar vilket också kan färga av sig på de beslut man fattar, säger Hjördis Hardardottir.

Tidigare har man trott att mångsyssleri – eller multitasking – resulterat i mer impulsiva och kortsiktiga beslut. Men forskningen som undersökt den teorin har ännu inte några definitiva svar på hur vi påverkas, resultaten varierar helt enkelt för mycket för att vi ska kunna dra definitiva slutsatser. Det kan bero på att sambanden är komplexa och att det är många olika individuella faktorer som spelar in.

– Vilken typ av multitasking man håller på med, alltså om man byter mellan olika uppgifter eller om man har flera saker på gång samtidigt, kan påverka. Dessutom påverkas våra hjärnor på olika sätt. Sammantaget blir det en ganska svår effekt att studera, säger Hjördis Hardardottir.

Ekonomiska effekter

Hur kan man då tänka kring sin ekonomi och sparande? Att spara pengar handlar om att flytta konsumtion från idag – till framtiden. Den typen av beslut innebär ofta att vi behöver stanna upp och tänka efter för att hjärnan ska kunna väga in de långsiktiga konsekvenserna. Vet du med dig att du har svårt att hantera ekonomiska beslut när det är mycket annat som pågår samtidigt, kan det vara en god idé att sätta av tid dedikerad till ekonomi när inget annat får störa.

Ett annat sätt kan vara att i förväg bestämma olika regler för när och hur du gör dina val. Kanske ”inga klädinköp utan två veckors betänketid” eller en schemalagd promenad varje helg utan störande telefoner som ett sätt att frigöra tid för eftertanke.

– Vi behöver kunna fatta både snabba impulsiva beslut, och genomtänkta långsiktiga. Ibland är det bäst att gå på känslan i stunden, medan andra situationer kräver mer eftertanke. Det viktiga är att vi hjälper hjärnan på traven genom att reflektera över vad som verkar fungera i det egna fallet. Och som min studie visar finns det absolut möjlighet att du kanske fattar bättre och mer långsiktiga beslut för din ekonomi när du är upptagen med mycket andra saker samtidigt. Eftersom tiden upplevs gå snabbare blir det lättare att väga in framtida konsekvenser i beslutet, säger Hjördis Hardardottir.