Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

När Elsa Bernadotte, grundare och operativ chef för Karma, blickar tillbaka på förra året ser hon inte ett av historiens bästa år. Foto: Karma

Maria Schultz

Karma räddar inte bara mat utan även klimatet

Karma är appen som räddar mat som annars skulle slängas. Restauranger, fik och affärer erbjuder bland annat mat som snart går ut och du kan köpa detta till kraftigt rabatterat pris. Under 2020 räddade man mer än 4,5 miljoner varor från att slängas. Vissa lite mer udda än andra.

När Elsa Bernadotte, grundare och operativ chef för Karma, blickar tillbaka på förra året ser hon inte ett av historiens bästa år.

Flera människor och industrier, däribland besöksnäringen, drabbades hårt. Karma hade ett starkt första kvartal under 2020 med rekordmånad i mars, sedan kom utbrottet av coronaviruset och som en del av besöksnäringen påverkades även vi.

Men trots pandemin finns flera ljusglimtar. Fler än 4,5 miljoner varor räddades från att slängas.

– Vi gick även samman och donerade 50 000 måltider till Rädda Barnen i maj och genom att ta tillvara på matsvinnet har drabbade restauranger fått extra intäkter till ett värde av totalt 154 909 670 kronor – i en tid då det behövts som mest.

Karma har såklart koll på statistik och det finns en del roliga räddningar från 2020.

– Till ingens förvåning är choklad den mest räddade varan. De största köpen under förra året utgörs till stor del av choklad. Vi har till exempel en person som helt uppenbart inte kan få för mycket av Marabou mjölkchoklad. Personen köpte 180 chokladkakor i ett enda köp, en annan köpte ”bara” 142 stycken, berättar Elsa.

Bland andra unika ordrar hittar de tio kilo lammkött och sex kilo fläskpannkaka.

– I kontrast till personen som unnade sig några få gram vit albatryffel, vilket är världens lyxigaste tryffel! Vit albatryffel för halva priset hör inte till vardagen. 

Sedan har vi användaren som räddade hela 50 kilo skumtomtar – i juli! 

– Just det, från en bensinstation. Vår partner OKQ8 hade ett stort parti över och istället för att det slängdes gjorde det ett skumtomte-fan väldigt lycklig – och förmodligen mätt. Vi har faktiskt flera personer som räddat stora partier med just skumtomtar, bland annat en annan “waste warrior” som räddade 100 påsar “JuleNisse” och en som smaskade i sig 75 påsar “Juleskum”. Det finns onekligen en skara fans där ute som gillar julgodis. Och tur är väl det, eftersom det annars hade slängts.

Och så superräddaren, som räddade mest mat. 979 gånger – under ett år! Det är i snitt tre köp per dag under hela året.

Vet ni mer om den personen?

– We don’t kiss and tell. Men det vi kan säga är att vi har flera Karma-användare som är extremt aktiva och räddar imponerande mängder mat och är riktiga Karma-proffs. De hinner ofta rädda mycket av den riktigt fina maten som laddas upp. De är snabba! Faktum är att det praktiskt taget går att äta Karma-räddad mat alla måltider varje dag, vilket en reporter på Allt om Stockholm faktiskt gjorde under en hel vecka för något år sedan. Bam, 33 kilo koldioxid sparat på sju dagar, vilket är lika mycket koldioxid som nyproduktion av 28 bomulls-t-shirts!

Vilken karma ger det? 

– Redan när du räddat tre måltider mat på Karma har du sparat fem kilo koldioxid, vilket motsvarar utsläpp från produktion av fem t-shirts eller 48 km resa i flygplan. Så på ett sätt kan man säga att den största Karma-räddaren från 2020 redan kompenserat för produktion av 1 300 t-shirts, eller nått runt halva jorden med flyg, ensam. Slår vi ihop all mat som räddats på Karma under året blir siffrorna svindlande. Det är ändå god Karma. Och flera mätta magar, säger Elsa Bernadotte.