Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Katrine Marçal har bland annat författat boken “Att uppfinna världen” som översatts och spridits över världen i boken “Mother of Invention”.Foto: Anna-Lena Ahlström

Maria Schultz

Katrine Marçal: Så undviker vi att tappa år av utveckling

Varför dröjde det hundratals år innan vi 1972 fick hjul på våra resväskor? Och varför ansågs det inte som en uppfinning när kvinnor faktiskt satte hjul på sina väskor? Detta har Katrine Marçal, prisbelönt journalist och författare, grävt i.

Katrine Marçal kopplar upp sig från den engelska landsbygden för att prata jämställdhet när Uppsala kommun delar ut sitt årliga jämställdhetspris.

Katrine Marçal kom ut med boken “Att uppfinna världen” år 2020 (Mondial) som nu översatts och spridits över världen i “Mother of Invention”.

Här i fördjupar hon sig i varför vi historiskt haft ett sådant problem med kvinnor och innovationer. Alltså kvinnor har egentligen inget problem med innovationer, men det har konstigt nog varit så klurigt att koppla samman dessa båda begrepp. Det är nämligen inte bara resväskan som låtit vänta på sig. Elbilen dröjde också nära 100 år, eftersom elektriska bilar associerades till kvinnor och blev en “tantgrej” istället för ett teknologiskt under när den presenterades som alternativ i början av 1900-talet. Då av Henry Fords fru Clara Ford som vägrade köra makens bensindrivna bil och hellre valde sin elbil. 

– Problemet med kvinnor och innovation finns inte bara historiskt utan även idag, säger Katrine. 

Idag påverkar kvinnor 80 procent av konsumentbesluten i världen – mycket för att de sköter hushållen i högre grad. De påverkar allt från köp av toapapper till hemförsäkringar. Trots det designas 90 procent av alla tekniska produkter av män.

Andra svenska siffror som Katrine delar med sig av är att:

  • 1 procent av riskkapital går till kvinnor och
  • 83 procent av startup-grundare är män.

Så, vilka kvinnor som verkar i dagens samhälle tror du att vi kommer att titta tillbaka på som innovatörer, trots att vi kanske inte gör det idag?

– Det är den stora frågan. Vi ser trender här som pekar mycket mot välfärdssektorn. Jag tror att det finns kvinnor där som kommer på lösningar som vi i framtiden är oändligt beroende av och också oerhört tacksamma över. Det är verkligen en sektor att titta på.

Sverige slår sig ofta för bröstet för att vi har kommit långt med jämställdheten. 

Men vi har mycket kvar att jobba med tycker Katrine, som numera är bosatt i England:

– Här i London kostar det 17 000 svenska kronor i månaden för att ha sitt barn på förskola. Det leder till andra ekonomiska val, såsom att min man är hemmaman på heltid. Det är jättebra att vi i Sverige investerar i att det inte ska kosta så mycket att ha sitt barn på förskolan. Däremot måste vi bli mycket, mycket bättre på annat. Vi är inte världsbäst i allt. 

Katrine tar det stora lönegapet mellan svenska män och kvinnor som exempel på problematik.

– Vi gör fantastiska saker i Sverige, men är också bevis på att det inte räcker. Som svensk måste man vara ödmjuk.

Hon är ändå väldigt hoppfull och ser att det finns stora möjligheter att göra något åt våra jämställdhetsproblem. 

Katrine Marçal nämner också det som händer i Ukraina just nu är en kommande utmaning för alla kvinnor:

– Man blir väldigt känslomässig kring Ukraina. Jag har själv familj från de delarna av Europa, som genomlevt andra krig. Jag är väl medveten om att krig tar många generationer att processa. Här finns ett viktigt perspektiv som jag sett i min egen familj där kvinnor ofta får rollen att bygga freden. Det är något jag verkligen tänkt på nu när jag ser alla sönderbombade samhällen. Psykologiskt, andligt och fysiskt behöver det byggas upp av kvinnor. Och de behöver mycket stöd för att göra det.

Lyssna på Katrine Marçal när hon var med i AP7:s Podd-Såfan