Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Tetiana Bykovets, Pablo Merchán Montes/Unsplash

Maria Schultz

Köttskatt en verklighet för att rädda klimatet

Kött, kaffe, choklad ja till och med kryddor anses vara vanliga konsumtionsvaror i de flesta utvecklade lände idag, men inom en snar framtid kan de varorna bli extremt sällsynta och till och med klassas som lyxvaror. Orsaken: Det globala klimatet. 

Men det är inte bara klimatet som avgör vad som är en lyxartikel. Det handlar även om människors beteenden. Idag är det till exempel riktig lyx att beställa hummer på restaurang. Det såg inte likadant ut under 1700-talet. Då ansågs hummer vara ofint, något man undvek om man tillhörde överklassen. Man använde till och med hummer som gödningsmedel samt serverade fängelsekunder maten. Det var först när järnvägarna i USA utvecklades som hummer blev en lyxvara och i slutet av 1800-talet hade hummer ny status som lyxmat.

Så vad är det som  förändrar vår uppfattning om vad som är lyx. Mest verkar det handla om tillgänglighet. Människan verkar helt enkelt vara besatt av att köpa sällsynta, dyra livsmedel.

– Dessvärre kommer det till ett högt pris för planeten. När till exempel en fiskart blir allt mer sällsynt stiger priset. Det faktum att värdet ökar gör att människan fiskar ännu hårdare för att tjäna ännu mer pengar – och det i sin tur kan leda till en utrotningsspiral, säger Richard Wilk, professor i antropologi vid Indiana University, till BBC Future.

Det finns även studier som visar att om man befinner sig i en miljö som är förknippad med dyr mat ökar människornas vilja att betala mer.

Kaffe och choklad är idag helt vanliga livsmedel som man hittar i vilket snabbköp som helst, men de var extremt dyra och sällsynta för ett par århundraden sedan. Men om endast ett par decennier kan de vara en lyxvara igen. Främst eftersom att stora regnskogsområden längs både Elfenbenskusten och Ghana har skövlats och områdena som blir kvar uttorkade.

Även kaffet är i farozonen då klimatförändringarna är så opålitliga. Fairtrade rapporterade tidigare i år att torrare och varmare klimat kommer att påverka kaffeodlingarna och fortsätter det i den takten det gör nu kommer till exempel odlingarna i Latinamerika att minska med 88 procent fram till år 2050.

Oavsett om vissa varor kommer att bli mer sällsynta så är det också viktigt att ändra sin attityd. Att kanske tänka att det som är lyxigt bör jag kanske inte äta så mycket av och heller inte så ofta.

Som till exempel kött. Det är kanske en av de vanligaste måltiderna för många människor idag. Men fler och fler är medvetna om att köttproduktionen tar upp stora mängder jordbruksmark. Brasilien är ett bra exempel på det. Där bränner boskapsuppfödarna regnskogen för att skapa mer betesmarkför oxarna som sätts på vårt matbord.

Att fler vaknar upp och inser att det inte är hållbart skulle på sikt kunna leda till att flera länder väljer att beskatta kött i framtiden, som flera länder har gjort med till exempel socker. Det skulle höja köttpriset och göra det till en lyxvara och ändra attityderna hos folk.

En köttskatt skulle göra att vi betalar för den miljöförstöring som industrin orsakar. Idag skulle det kanske inte accepteras. Men ju fler som inser att det inte fungerar att äta kött varenda dag ur ett hållbarhetsperspektiv, desto snabbare kommer vi att kunna ställa om.

 

Inspirerad av BBC Future

Relaterade ämnen