Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Kraven gagnar inte pensionssystemet

Nu duggar invändningarna mot pensionärsorganisationernas krav allt tätare. Som vanligt är Eva-Lena Ahlqvist ledare i dagens DI både välgrundad och välskriven.

”Om pensionssystemet ska stärkas ska det göras utan att en generation gynnas på en annans bekostnad.”

Rubriken på ledaren är Pensionssystemet ska vårdas – inte skadas. Hon börjar med att konstatera att riksdagens pensionsgrupp har beställt ett antal utredningar och att ett antal pensionärsorganisationer har gått till sedvanligt angrepp på systemet, och kommenterar själv:

”PRO:s ordförande Curt Persson har kommit till tals i SVT:s Agenda och Gomorron Sverige och propagerat för att slopa både bromsen och PPM. Det är krav som varken gagnar pensionssystemet eller hedrar förslagsställarna.”

Argumenten mot det rådande systemet hängs upp på den så kallade bromsen, och pensionsgruppen bekräftar att variationerna blir väl stora och att pensionerna därmed blir svårförutsägbara vilket skulle kunna motivera någon form av justering.

Men bromsen betydelse är egentligen marginell i ett större perspektiv. Den är bara en metod för att undvika att utbetalningarna blir för stora. Det som avgör hur stora pensionerna kan bli, är hur Sveriges ekonomi  utvecklas och proportionerna mellan grupperna arbetande och pensionärer.

”Så vad kan man göra? Se till att fler kan och vill arbeta mer, är det enkla svaret. Längre livstid förutsätter längre arbetstid om inte pensionerna ska bli lägre.”

Här kan ni se debatten mellan Curt Persson och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-jobba-langre

Johan Florén