För dig som funderar på att gå i pension tidigt, arbeta längre eller kombinera jobb och pension kan det löna sig att läsa skattetabeller. Har du en lön eller en pension på 14 000 kronor i månaden kan skatten du betalar variera från 7 till 26 procent.
Skatter brukar vara ett hett ämne så här års. Snart ska deklarationen vara inlämnad. Många pensionärer suckar över höga skatter, och skatten kan ju tynga extra när inkomsten blivit lägre än tidigare. Att klaga på skatt i efterhand hjälper sällan, men däremot finns det ett och annat att funder kring när det gäller hur du kan tänka kring framtida skatter.
Regel 1. Arbetsinkomster beskattas lägre än pension. Så länge du fortfarande arbetar får du jobbskatteavdrag som gör att skatten blir längre än om du fått ut samma summa pengar som pension.
Regel 2. Det år du fyller 66 år sänks skatten, oavsett om du jobbar eller tar ut din pension. Den som arbetar i den här åldern får dubbla jobbskatteavdrag. I år är det födda 1949 som är yngst.
Regel 3. Det går utmärkt att både jobba och ta ut pension samtidigt. Då beskattas du både som pensionär och som löntagare.
Högst skatt betalar den som väljer att ta ut pension tidigt.
Lägst skatt betalar den som väljer att jobba länge.
Skillnaden i skatter beror både på att politikerna vill uppmuntra att vi jobbar länge och att man velat att pensionärer över 65 inte ska ha lika hög skatt som de yngre som inte har jobbskatteavdrag, till exempel de som tar ut pension. Skillnaden i skatt på löner och pensioner kan vara värd flera tusenlappar i månaden. Så det lönar sig att göra skatteläxan innan du går i pension. Exemplen nedan bygger på en kommunal skattesats på 32 kr.
Här kan du räkna själv. Skatteverket har en utmärkt snurra där du kan räkna ut vad sin skatt blir. Du når den via denna länk.
Fyll i ditt födelseår och din kommunalskatt (står på deklarationsblanketten). Se till att fylla i lön och pension i olika rutor! Om du både tar ut pension och arbetar ska du alltså fylla i lönen i en ruta och pensionen i en annan.
Om du vill se vad som händer om du till exempel vill jobba vidare även det år du fyller 66 och du är född 1950 och senare så får du ändra ditt födelseår i snurran och göra dig äldre än du är.
Glöm inte att skatter kan ändras! De påverkas både av politiska beslut och av dina egna, exempelvis om du flyttar till en annan kommun eller till ett annat land.
Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se
Text & Beräkningar