Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Illustration: iStock

Maria Schultz

Kvinnors sparvanor kan ge lägre avkastning

Kvinnor sparar mindre än män och lägre lön är inte hela förklaringen. Framför allt så föredrar kvinnor sparkonton istället för långsiktigt sparande och kvinnor väljer också mindre aktier i sitt fondsparande, det visar Swedbanks riskindex och analys.

Konsekvenserna av det innebär det att kvinnors sparkapital på sikt blir mindre än mäns.

– Kvinnors generellt sett lägre arbetsinkomster gör det svårt för många att spara lika stora belopp som män. Det verkar dock inte vara hela förklaringen, för även vid lika inkomst sparar män mer. Det tillsammans med en lägre aktieexponering gör att kvinnors sparkapital är lägre än mäns, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Skillnaderna är stora i sparkapital mellan män och kvinnor:

34 procent av kvinnor mellan 18 och 66 år har över 300 000 kronor i eget sparkapital – bland män är andelen 43 procent.

– Långsiktigt sparande är en viktig del i en hållbar privatekonomi genom livet och sparar man smart kan summan växa över tid. Ett litet sparkapital är klokt att spara på ett vanligt konto, det behövs till en buffert. Men det långsiktiga och lite större sparkapitalet bör placeras där det ger avkastning. En för stor del av sparandet på vanligt konto innebär att det växer mindre än det annars hade kunnat göra på sikt, säger Madelén Falkenhäll.

Det är också viktigt att förstå att sparande på ett vanligt sparkonto tappar i värde över tid. Inflationen gör pengarna mindre värda.

LÄS MER HÄR!