Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

66 procent kommer att lägga lika mycket som de brukar göra på jul- och nyårsfirandet. Foto: Jill Wellington/Pexels

Maria Schultz

Mer än hälften av svenskarna tänker inte hålla igen på julen

Privatekonomiskt verkar svenska folket inte vara oroliga. Det trots både pandemi och skyhöga el- och bensinpriser. Tvärtom, hela 85 procent uppger att de hade en bättre ekonomi eller oförändrad ekonomi jämfört med året innan. Och många tror att de kommer att få det ännu bättre under 2022, enligt en undersökning av Swedbank.

Och även om det pratas mycket om hållbarhet och minskad konsumtion så planerar över hälften av svenskarna att lägga lika mycket som de brukar göra på jul- och nyårsfirandet. 6 av 10 planerar att lägga mellan 1 000 till 5 000 kronor på julklappar och lika mycket på mat och dryck.

– Det ska bli intressant att se hur mycket julhandeln omsätter i år. Corona har under lång tid begränsat våra möjligheter att umgås så det är inte konstigt om många familjer vill fira jul- och nyår ihop med nära och kära och då lägga lite extra pengar på julklappar, mat och dryck, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) kommer julhandeln att öka med tre procent i år och landa på 87 miljarder kronor vilket motsvarar 8 300 kronor per person. Deras prognos är att dagligvaruhandeln ökar med en procent och sällanköpshandeln med tre procent i december. En första indikation på julhandelns omsättning i år kommer den 22 december när Swedbank släpper korttransaktionsdata (Consumer Spending Observer Sweden) och 5 januari när kortstatistiken för julhandeln släpps.