Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Nu måste ogräset rensas ur rabatten

På kort tid har Pensionsmyndigheten polisanmält två olika fondförmedlare, Svensk fond & försäkringsanalys och Lundstedt fond och finans. Myndigheten anser att förmedlarna har agerat oseriöst då de bytt fonder åt tusentals pensionssparare utan att spararna själva godkänt bytet.

Med anledning av det och för att försöka täppa till bristerna i systemet införs nu signering av fondbyten online. Det innebär att du måste bekräfta fondbytet med en signering för att bytet ska gå igenom. Signeringen fungerar även som en varning, eftersom den talar om att ett fondbyte genomförs och kräver att det ska bekräftas. Det blir ett extra steg jämfört med tidigare, precis som vid betalning av räkningar via din internetbank.

I en granskning av IP-adresser upptäckte Pensionsmyndigheten att det förekommit dubbla inloggningar i premiepensionssystemet och noterade att cirka 3000 fondbyten har skett genom dubbelinloggning via de polisanmälda bolagens fonder.

Vi har tidigare bloggat om de fräcka metoder som används, liksom pensionsexperten Monica Petersson som säger till SvD,

Pensionssparare som har råkat ut för oseriösa aktörer uppger att de som ringer är påstridiga för att få den som blivit uppringd att logga in. De som ringer är slipade och vissa personer har uppfattat det som om att de blivit kontaktade av oss på Pensionsmyndigheten.

Att täppa till bristerna och förhindra oseriösa aktörer är viktigt! Speciellt med tanke på att många sparare tycker att förvaltning av premiepension kan kännas svårt och skapar en viss oro. Och när det dessutom är precis just den oron som fondförmedlarna utnyttjar för att få ett övertag mot spararna. Då har det gått alldeles för långt – dags att rensa i rabatterna!