Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kolla din risk i Såfa

AP7 har ett kontinuerligt flöde av sparare som hör av sig med olika frågor. Bland Såfasparare som närmar sig pensionen är det många som har funderingar kring risknivån. Mer konkret undrar de till exempel vilken fördelning de har mellan aktie- och räntefonden och vilken avgiften därmed blir? För att förtydliga sambanden mellan dessa frågor har vi utvecklat en ny funktion på webbplatsen. Överst på Såfa-guiden kan den intresserade spararen ställa in sin ålder och direkt se sin egen fördelning mellan aktie- och räntefond samt risknivå och avgift utifrån fördelningen.

På sidan ”Om AP7” har vi också samlat alla fondfakta som uppdateras löpande. Där finns Såfas utveckling i form av både siffror och diagram, men också byggstensfondernas NAV-kurser, innehav och fondförmögenhet. Vi har även tagit fram ett faktablad för Såfa inspirerat av KIID (Key Investor Information Document) som är en standard inom EU för fondinformation (formellt är Såfa inte är en fond utan en fondportfölj) samt utökat informationen om AP7 Såfa på webbplatsen, till exempel hur tillgångsfördelningen och risknivån kompletterar inkomstpensionen.

Det är nu ett halvår sedan Såfa-guiden lanserades, vilket var AP7:s första kommunikationssatsning direkt mot spararna i syfte att öka kunskapsnivån hos spararna om det statliga förvalsalternativet, AP7 Såfa.

Ett av huvudbuskapen med kampanjen var att de som inte är intresserad av kapitalförvaltning inte behöver vara oroliga för att de inte är aktiva på fondtorget. Ett budskap vi håller fast vid.

Sedan lanseringen i slutet av maj har vi fått mycket positiv feedback på vår kommunikation från både sparare och andra intressenter. Det är kul!

Vi har även fått en del förslag på vad vi kan göra bättre, vilket vi tagit till oss och resultatet är utvecklingen av information på webben så här inför årsskiftet 2013/2014.   

Louise Svensson