Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Kolla din risk i Såfa

AP7 har ett kontinuerligt flöde av sparare som hör av sig med olika frågor. Bland Såfasparare som närmar sig pensionen är det många som har funderingar kring risknivån. Mer konkret undrar de till exempel vilken fördelning de har mellan aktie- och räntefonden och vilken avgiften därmed blir? För att förtydliga sambanden mellan dessa frågor har vi utvecklat en ny funktion på webbplatsen. Överst på Såfa-guiden kan den intresserade spararen ställa in sin ålder och direkt se sin egen fördelning mellan aktie- och räntefond samt risknivå och avgift utifrån fördelningen.

På sidan ”Om AP7” har vi också samlat alla fondfakta som uppdateras löpande. Där finns Såfas utveckling i form av både siffror och diagram, men också byggstensfondernas NAV-kurser, innehav och fondförmögenhet. Vi har även tagit fram ett faktablad för Såfa inspirerat av KIID (Key Investor Information Document) som är en standard inom EU för fondinformation (formellt är Såfa inte är en fond utan en fondportfölj) samt utökat informationen om AP7 Såfa på webbplatsen, till exempel hur tillgångsfördelningen och risknivån kompletterar inkomstpensionen.

Det är nu ett halvår sedan Såfa-guiden lanserades, vilket var AP7:s första kommunikationssatsning direkt mot spararna i syfte att öka kunskapsnivån hos spararna om det statliga förvalsalternativet, AP7 Såfa.

Ett av huvudbuskapen med kampanjen var att de som inte är intresserad av kapitalförvaltning inte behöver vara oroliga för att de inte är aktiva på fondtorget. Ett budskap vi håller fast vid.

Sedan lanseringen i slutet av maj har vi fått mycket positiv feedback på vår kommunikation från både sparare och andra intressenter. Det är kul!

Vi har även fått en del förslag på vad vi kan göra bättre, vilket vi tagit till oss och resultatet är utvecklingen av information på webben så här inför årsskiftet 2013/2014.   

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.