Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Med start fredag kväll 9 december fylls svenska pensionsspararnas konton på med intjänade pensionsrätter. Foto: Pensionsmyndigheten

Mikael Lindh Hok

Nya miljarder in i premiepensionen

Lika traditionsbundet som adventsljus och lussebullar är den årliga ”pensionsrättsfördelningen” i mitten av december. Det låter som skatteåterbäring men är egentligen att en del av lönen under året har avsatts till statlig pension och nu sker insättningen på pensionsspararnas konton. Så i helgen sätts 47,6 miljarder kronor in på spararnas premiepensionskonton. Totalt med inkomstpension och tjänstepension handlar det om pensionsrätter som uppgår till 595 miljarder kronor. 

Med start fredag kväll 9 december fylls svenska pensionsspararnas konton på med intjänade pensionsrätter. Av de totalt 18,5 procent av alla pensionssparares lön som går till allmän pension, går 16 procentenheter till inkomstpension och 2,5 procentenheter till premiepensionen. I inkomstpensionen kan man inte göra några val vilket man däremot kan göra i premiepensionen.

”Den som tidigare har gjort fondval kan passa på att se över sitt val genom att logga in på pensionsmyndigheten.se. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, en portfölj specialanpassad för premiepensionssparandet och med en risknivå som tar hänsyn till din ålder”, säger Rasmus Bjälkeson som är chef för fondhandelsenheten på Pensionsmyndigheten.

I samband med insättningen av nya pensionspengar sker också den årliga ”rebalanseringen” av AP7 Såfa. Det är då varje Såfa-sparares fördelning mellan aktie- och ränteplacering sker. Det är anpassat efter Såfa-spararens ålder. Fram till 55 års ålder har man 100 procent i AP7 Aktiefond, därefter sätts lite över till AP7 Räntefond varje år fram till 75 års ålder då man har 1/3-del i aktiefonden och 2/3-delar i räntefonden. Syftet är att minska risken i premiepensionen när man är pensionär.

Med handen på hjärtat så ska vi nog vara ganska tacksamma över detta ”statliga tvångssparande” sett till självdisciplinen att inte konsumera alltihop här och nu. Om man sätter det i perspektiv till jobbveckan arbetar vi var fjärde dag med pension i framtiden som ersättning istället för lön här och nu.

Förslagsvis avsätter ni lite adventsmystid till att gå in på minpension.se för att få en bild över hur hela er pension ser ut, från allmänna pensionens inkomst- och premiepension till tjänstepensionen.

Är det något som bringar ljus om man är orolig för sin pension så är det att få en överblick.

Glad advent!

Fakta om premiepensionsrätter
Källa: Pensionsmyndigheten

  • 2022 får 5 826 367 sparare premiepensionsrätter.
  • Av dessa är 204 157 sparare nya i premiepensionssystemet. Motsvarande antal nya sparare 2021 var 150 130.
  • Avsättningen till premiepensionen har fram till december förvaltats hos Pensionsmyndigheten i en tillfällig förvaltning. Ränteförvaltningen har genererat en positiv avkastning som ökar tilldelningen till spararna med 504,7 miljoner kronor eller ytterligare 87 kronor i pensionsrätter i genomsnitt per sparare.
  • Nya sparares pensionsrätter placeras med automatik i AP7 Såfa. Ett brev efter insättningen informerar om att de erhållit premiepensionsmedel samt att de har möjlighet att göra ett eget fondval.