Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Oseriösa aktörer har inget på fondtorget att göra

Det är olustigt att oseriösa aktörer bedriver en verksamhet som går ut på att lura pensionssparare. Det är inte ok! Speciellt inte när sparares osäkerhet och kunskapsbrister utnyttjas. Det är inte försvarbart och jag har lovat att skriva om det till dess att dessa aktörer försvinner från marknaden.

Pensionsmyndigheten gör vad de kan för att stoppa skojarna. I samband med att en aktör stal pensionssparares mobila bank-id: en i början av 2016 infördes signering vid fondbyten. En bekräftelse från spararen måste göras för att bytet ska gå igenom. Signeringen fungerar också som en varning, eftersom den talar om att ett fondbyte genomförs och kräver att det ska bekräftas. Förändringen har gett effekt och id-kapningar har inte fortsatt i samma utsträckning.

Myndighetens senaste drag mot lurendrejarna är att de tecknat ett nytt samarbetsavtal med alla fondbolag som är verksamma på fondtorget. Syftet är att stärka konsumentskyddet ytterligare genom att göra fondbolagen ansvariga för de säljbolag och samarbetspartners som förser dem med nya pensionssparare.

Bra säger vi! Det nya avtalet börjar gälla första oktober i år och ger Pensionsmyndigheten möjlighet att agera snabbare. Till exempel om de ser oroande mönster kan myndigheten nu direkt gå på fondbolagen och ställa dem ansvariga.

Här hittar du goda råd från Pensionsmyndigheten samt ett blogginlägg som handlar om att vem som helst kan bli lurad av oseriösa försäljare.