Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Pensionen sämre än väntat för en tredjedel

I en undersökning från Swedbank uppger var tredje person att de kommer att få en sämre pension än de tidigare hade trott. Många har också upptäckt att de inte kommer att kunna göra saker de hade planerat på grund av att de helt enkelt inte har råd. Men det behöver inte vara kört, det finns sätt att påverka ekonomin om man drar igång innan pensionen.

Enligt undersökningen har 66 procent av personer över 55 år koll på hur mycket de kommer att få i pension, av de som är 64-65 år vet 86 procent hur mycket de kommer att få ut. Men många har samtidigt upptäckt att pensionen kommer att bli betydligt sämre än vad de har trott. Något som får konsekvenser för de planer man haft.

– Allt fler som närmar sig pensionsåldern har koll på hur mycket de kommer få i pension. Det är positivt eftersom man då vet vad man har att förhålla sig till och kan förbereda sin ekonomi för det. Vill man kunna påverka sin pension ordentligt är det dock bra att ha koll på pensionen så tidigt som möjligt. Då ökar förutsättningarna att pensionen blir bra och man får en hållbar ekonomi som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Många som inser att det inte blir som man har tänkt önskar att de gjort andra val tidigare i livet. 43 procent önskar att de börjat spara till pensionen tidigare och 28 procent av kvinnorna önskar att de gjort andra yrkesval som påverkat deras lön.

– När det bara är några år kvar innan man slutar jobba kan det vara svårt att påverka själva pensionen. Men man kan på andra sätt påverka sin privatekonomi, som att se över sina återkommande utgifter eller amortera extra på eventuella lån. På så sätt minskar man utgiftssidan och får bättre ekonomiska marginaler som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.

Dessutom finns det även möjlighet att jobba vidare efter pensionen om man har orken. På så vis kan manpåverka sin pension rätt rejält. Fördelen är att du kan tjäna flera tusen, mellan 6-11 procent. Hur stor ökningen blir beror på hur länge du arbetar och vid vilken ålder du börjar ta ut pensionen.

Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank. Foto: Swedbank

– För de som orkar och har möjlighet är ett förlängt arbetsliv ett bra sätt att öka pensionen, eftersom fler år i arbete ger mer i pension. De som fyllt 65 år och fortsätter att arbeta får dessutom sänkt inkomstskatt från och med nästa år i och med att jobbskattevadraget höjs för den gruppen, säger Madelén Falkenhäll.

Man får dock inte glömma att det är många som har haft ett fysiskt krävande jobb och de orkar inte jobba längre. Av de med lägst lön är det 45 procent som inte orkar jobba vidare efter 65 år.

Så får du en trygg och hållbar ekonomi som pensionär – tips från Swedbank

  • Gå in en gång per år på minpension.se och gör en pensionsprognos, då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du får koll, desto längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.
  • Är du över 54 år kan du även via uttagsplaneraren på minpension.se se hur din pension ändras utifrån hur du väljer att ta ut din pension.
  • Stresstesta din ekonomi genom att prova att leva på den inkomst du kommer få i pension i några månader. Då blir det tydligt hur din ekonomi kommer att bli och vilka förändringar du kan behöva göra.
  • Om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 66 år så gör det stor skillnad på din pension.
  • Förbered din ekonomi inför pensionen. Amortera till exempel extra på lån, se över prenumerationer, avtal och försäkringar för att minska dina utgifter som pensionär.
  • Har du ett sparande till din pension kan det vara klokt att öka det. Börjar man spara lite senare i livet får man räkna med att spara lite mer varje månad för att få önskad effekt. Men även små belopp gör skillnad på sikt.
  • Se över hur ditt sparande till pension med jämna mellanrum och minska risken i sparandet när du närmar dig att ta ut pensionen.

Relaterade ämnen