Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Kan du tänka dig att jobba några år extra? För den som vill jobba vidare efter 65-årsdagen har möjligheterna ökat de senaste åren. Foto: Stocksnap.io

Maria Schultz

Så hög blir pensionen om du jobbar till 68 

I takt med att vi är friskare längre upp i åldrarna kommer många också att jobba längre. Effekten på pensionen av att fortsätta jobba efter 65 är stor. Och för den som jobbar till 68 blir pensionen många tusen kronor högre.  

Kan du tänka dig att jobba några år extra? För den som vill jobba vidare efter 65-årsdagen har möjligheterna ökat de senaste åren. LAS-åldern höjdes i januari 2020 till 68 år och från och med 1 januari 2023 höjs den ytterligare till 69 år.

Trivs du på jobbet kanske pensionen kan vänta? Och som grädde på moset får du en extra guldkant till pensionen. Men hur stort blir tillskottet?

Ökning med 34 procent

För en person med en månadslön om 37 000 kronor vid 64 års ålder blir pensionen 24 600 kronor om pensionsåldern är 65 år enligt en rapport från Swedbank.

Det ger ca 17 200 kronor kvar i plånboken efter skatt. Men väljer personen att jobba vidare till 68 år blir pensionen efter skatt 34 procent högre – eller ca 23 000 kronor. En skillnad på nästan 6 000 kronor att leva på – varje månad.

– För varje extra år du jobbar efter 65-årsdagen ökar din totala månatliga pension med mellan sex och elva procent. Hur stor ökningen blir beror på hur länge du arbetar vidare och vid vilken ålder du börjar ta ut pension. Får du en del av din pension från garantipensionen blir ökningen mindre och för den som enbart får garantipension påverkas inte pensionen alls av att vänta med att ta ut pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Fler väljer senare pension

I dag är det större spridning av när vi går i pension. Fler går tidigare men fler väljer också att pensionera sig senare.

– Jag tror att det handlar om att medvetenheten kring att vi själva kan välja när vi ska gå i pension har ökat. Många känner sig också piggare och utnyttjar möjligheten att vara kvar i ett socialt sammanhang så länge det går, säger Agneta Claesson.

En bonuseffekt av att jobba längre är att skatten på arbete minskar det året man fyller 66 på grund av att jobbskatteavdraget höjs. Samtidigt som man jobbar ihop en högre pension får man alltså samtidigt ut mer pengar här och nu av samma arbetsinsats som tidigare.

Kom också ihåg att det går att ta ut pension och arbeta samtidigt. Att jobba heltid till 68 års ålder kanske känns väl mastigt. Då kan det vara bra att känna till att effekten på pensionen såklart fortfarande blir mycket positiv av att jobba deltid i några extra år. Dessutom är skatten lägre på pension det året man fyller 66 och framåt vilket många väger in när de planerar sin pensionering.

– I framtiden kommer allt fler jobba allt längre. Och det är ju egentligen inget konstigt med det. I genomsnitt lever vi längre och många mår bättre längre upp i åldrarna. För den som har möjlighet är valfriheten att själv kunna välja ett stort plus, säger Agneta Claesson.

FAKTARUTA

Så här mycket ökar inkomstgrundad total pension innan skatt vid olika pensionsåldrar jämfört med 65 års ålder för löner under 40 250 kronor:

  • 66 år – 6 %
  • 67 år – 14 %
  • 68 år – 23 %
  • 69 år – 32 %
  • 70 år – 43 %

 

Data: Pensionsmyndigheten