Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pensionsbluff via Facebook

I förra veckan fick 2,3 miljoner pensionärer sina orangea kuvert. Om ytterligare några veckor så kommer alla pensionssparare att få sina orangea kuvert i brevlådan eller digitalt. I samband med pensionsavsättningarna som gjordes i mitten av december och det årliga utskicket från Pensionsmyndigheten har tyvärr flera personer blivit lurade att byta fonder till dyrare alternativ. Idag skriver Expressen om hur pensionsbedragare luras via Facebook.

Pensionsexperten Monica Petersson har publicerat en chattkonversation från en bedragare som via en falsk kopia av myndighetens Facebooksida använde chattfunktionen för att komma över pensionsspararens inloggningsuppgifter. Så här såg chattkonversationen ut.

Det här kan du göra för att skydda dig,

  • Lämna aldrig ut eller logga in med e-legitimation/mobilt bank-id via någon annan eller på någons uppmaning.
  • Pensionsmyndigheten ringer aldrig upp och ber dig lämna ut dina inloggningsuppgifter eller logga in med mobilt bank-id över telefon.
  • Om någon ringer upp dig och utger sid för att företräda Pensionsmyndigheten kan du kontrollera om det stämmer via Pensionsmyndighetens kundservice.

Källa: Pensionsmyndigheten

Många pensionssparare upplever att marknadsföringsmetoderna från en del förvaltningsföretag som vilseledande, påträngande och aggressiva. Klagomålen till Pensionsmyndigheten på förvaltningsföretagen inom premiepensionssystemet har de senaste åren ökat. Här kan du läsa Pensionsmyndighetens rapport om förvaltningstjänster inom premiepensionen.

Jag säger som Monica Peterson, ”förhoppningsvis får vi någon gång slut på dessa fulsäljare”.

Louise Svensson