Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Pensionsmyndigheten avråder från råd om premiepension

Pensionsmyndigheten har i en rapport analyserat nyttan av rådgivningen för premiepensionssparare och kommit fram till att det sannolikt inte är lönsamt att ta hjälp av rådgivare vid placering av premiepensionen.

– Vi avråder pensionssparare från att låta någon annan, mot betalning, avgöra var premiepensionen ska placeras, eftersom det ofta innebär höga avgifter, skriver Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har en av fem tagit hjälp med rådgivning av premiepensionen. Men nu går Pensionsmyndigheten alltså ut och avråder från att betala för att få rådgivning om hur man ska placera sin premiepension eftersom det enligt Pensionsmyndigheten ofta innebär höga avgifter och sämre värdeutveckling.

I den allmänna pensionen ingår premiepensionen och den kan man som sparare själv placera i fonder via www.pensionsmyndigheten.se. Men under åren som gått har flera företag erbjudit placerings- eller rådgivningstjänster eller nyhetsbrev om placering, för att ta hand om premiepensionen mot en avgift – trots att det är helt gratis att själv gå in och göra sina egna fondval på Pensionsmyndigheten.se.

Enligt Pensionsmyndighetens rapport har man kommit fram till att om rådgivningen ska löna sig måste värdeutvecklingen vara extra hög för att spararen ska tjäna in den högre avgift som betalas jämfört med avgiften på 0,05 procent i förvalet som är en global aktiefond hos AP7.

Så många som var femte pensionssparare har tagit hjälp av en rådgivare som inte är kopplad till en bank för rådgivning om placering, enligt Pensionsmyndighetens undersökning.

En av tio uppger att de tagit hjälp av sin bank och drygt var fjärde som har använt sig av rådgivare eller bank uppger att de inte känner till kostnaden för den rådgivning de fått.

Genom åren har en rad åtgärder vidtagits för att öka konsumentskyddet inom premiepensionssystemet.

–  Om du blir uppringd av någon som vill sälja eller ge råd om premiepension bör du anmäla det till Pensionsmyndigheten. Det är också viktigt att känna till att det är förbjudet för banker att villkora din bolåneränta utifrån var du placerar din premiepension, säger Erik Ferm.

LÄS HELA RAPPORTEN PÅ PENSIONSMYNDIGHETEN

Se gärna informationsfilmen om rapporten här: