Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Pensionsmyndigheten testar nytt grepp

Pensionsmyndigheten vill finnas till hands för alla som har pensionsfrågor. Därför provar de nu att fokusera på specifika ämnen som rör pension och riktar sig till specifika grupper vid ett särskilt tillfälle i utvalda kanaler.

I kväll klockan 20.00 kan småbarnsföräldrar ställa pensionsfrågor till myndigheten via Facebook. Pensionsexperten Monica Petersson finns på plats tillsammans med kolleger för att svara på frågor som har med pension och småbarnsår att göra.

Här kan du läsa om hur småbarnstiden kan påverka din pension och se om det dyker upp några frågor som du kan ställa via Facebook i kväll.

Här är några korta pensionstips att tänka på som småbarnsförälder,

  • ​Dela på föräldraledigheten.
  • Jobba om möjligt heltid.
  • Se till du blir kompenserad om ni inte delar på deltidsarbetet och föräldraledigheten.
  • Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.
  • Fundera över om du ska ha efterlevandeskydd på din tjänstepension, dessa skydd sänker nämligen din egen pension.
  • Oavsett om du jobbar hel- eller deltid kan du göra en pensionsprognos, då får du en överblick över hur mycket du beräknas få i pension per månad.

Passa på att ställa dina frågor till Monica och hennes kolleger i kväll när barnen somnat!

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.