Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pingis Hadenius om hur sparande kan ge ett lyckorus

Idag bloggar Pingis Hadenius om att spara pengar faktiskt kan ge glädje och energi. Hon bjuder på sina knep för att lyckas med spontansparande istället för att fastna i en ånggestspiral av spontanshoppande.

Hur kan sparande vara roligare än shopping?
Kan man bli euforisk över att spara? Ja, faktiskt. Har du någonsin hört uttrycket spontanspara? Se något men avstå från det och spara pengarna till dig själv istället? Se det som ett ”save-yourself account”. Investera och se pengarna jobba för dig och växa till något större. Fönstershoppa men inte tömma kortet. En del av det härliga med att shoppa är ju faktiskt att strosa runt i butiker och bara titta i snygga skyltfönster eller få inspiration.

Jag mår bra när jag inte köpte en dyr sak på impuls och således sparar pengarna till något viktigt mål istället.

Pingis och Isabella i lånade kläder
Pingis och Isabella Löwengrip i kläder de lånat av varandra, i stället för att köpa nytt.

De gånger man shoppat för mycket och sakerna blir liggande i flera dagar eller veckor, utan att man ens provat dem, då önskar man ofta att man hade avstått och behållit pengarna. Eller saker som du köper dag in och dag ut utan att egentligen njuta av dem eller tänka över om du behöver dem. Vad skulle hända om du minskade dina inköp av hämtkaffe, godis eller tuggummi? Om du stängde alla små kryphål av utgifter – vad skulle du göra för dina sparade pengar?

Visst du att en hämtkaffe om dagen blir cirka 11 000 kronor på ett år!  Hade du sparat pengarna till något vettigare hade du sannolikt varit gladare vid årets slut.

Jag och min kollega Isabella har myntat uttrycket Saveaholic. Istället för att spontanshoppa spontansparar vi.  För vem vill vara en olycklig shopaholic som ofta oroar sig över kreditkortsskulden? En saveaholic sparar hellre till något viktigt, som ett riktigt mål. Inga köp sker av en slump eller som en undanflykt för att må bättre för en kort stund. En saveaholic får glädje och energi av att se sina pengar växa – pengar som skapar möjligheter i framtiden. Spontansparandet går ut på att man för över sparpengar till sparande då och då, istället för att konsumera pengarna.

Häromdagen såg jag ett par snygga skor. Jag kunde ha köpt dem, men jag förde istället över skornas värde i pengar till mitt spontanspara konto – det är innebörden av en Saveaholic. Det känns som att jag shoppar – men jag sparar. Upplevelsen är snarlik.

Spontansparandet är självrespekt. En shopaholic däremot kan spendera lite här och var. Det blir en destruktiv ångestspiral. Man tar en godisbit till (shoppar) och det känns bra en kort stund medan karamellen smälter i munnen, men olusten kommer snabbt tillbaka när karamellen är slut och man vill ha mer.

Att spara handlar till stor del om att göra aktiva val. Att inte bara göra av med pengar här och där utan faktiskt tänka över vad vi lägger våra pengar på för att spara för framtida viktigare saker. Se sparandet växa = möjligheter. När du ser att sparande hänger ihop med hur du vill leva ditt liv, som möjliggörare för att nå dina drömmar, då kommer du också inse det positiva i att leva som en Saveaholic och aldrig mer falla i Shopaholic-fällan.

Pingis Hadenius

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och Publisher för flera tidningar. Tillsammans med Isabella Löwengrip (multi-entreprenör och en av Sveriges största bloggare) driver hon företaget Economista AB samt två andra gemensamma bolag. Utöver föreläsningar sänder duon En Economista pod sedan september 2013. Boken Economista ta makten över din ekonomi – få ett roligare liv publicerades av Bonnier i september 2013.  I TV4 Nyhetsmorgon medverkar Pingis som vardagsekonom varje månad.

Blogg: pingishadenius.se