Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pingis Hadenius: varför relationer är ekonomiskt viktiga

I dag bloggar Pingis för andra gången här på Förvalt. Denna gång handlar det om nätverkande och den ekonomiska betydelsen relationer har om du till exempel som ung startar eget företag.

Vad har nätverkande med pengar att göra?
Allt skulle jag säga. Men jag föredrar att prata om riktiga relationer. Ordet nätverkade är flummigt och känns flyktigt. Som att räkna kvantitet snarare än kvalitet. Varför är relationer viktigt ur ekonomisk synvinkel?

Trygghet och mindre risk är kanske det viktigaste. När vi inte behöver oroa oss för risk, ja då minskar vi sannolikheten för ekonomisk skada. Det kan handla om att anställda rätt person, anlita bäst rådgivare, jurist eller konsult. Sannolikheten att du väljer ”rätt” person är större genom att rekrytera i ditt nätverk bland människor du känner – jämfört med att söka någon via exempelvis en annons.  Jag skulle säga att jag tio gånger av tio pratar med människor jag känner om jag ska rekrytera eller anlita någon. Om någon ber mig om samma sak, ja då rekommenderar jag ju bara personer jag vet är riktigt bra och som jag litar på – annars skadar jag relationen till den som frågar mig. På så vis blir trygghetsgraden större och den ekonomiska risken minimal.

Pingis och Penser
Pingis tillsammans med finansmannen Erik Penser

Tid är pengar. Skulle jag leta på en öppen arena efter allt som jag behöver hjälp med skulle jag inte hinna driva företag – det skulle inte bli ekonomiskt lönsamt. Genom relationer, där jag kan rådfråga personer som jag behöver hjälp av i jobbet, spar jag oerhört mycket tid. Fastnar jag, finns det alltid en person jag kan ringa eller mejla i telefonboken.

Hur bygger man relationer? Först och främst måste man välja rätt relationer. Viktigast är att inte lägga tid och energi på personer som tar mer än de ger. Jag är bra på att säga nej och avsluta dåliga relationer. Det är viktigt att inte hålla fast vid en person av exempelvis nostalgi. Samtidigt är det oerhört viktigt att vårda de relationer som är bra, hellre än att leta nya. Det är som med kunder. Affärer med en befintlig kund är mer lönsamma än att jaga nya kunder.

Fråga dig själv:

  • Vad har jag för professionella mål?
  • Vem/vilka behöver jag då?
  • Hur tar jag kontakt och bygger relationen?

Pingis och Amelia
Pingis tillsammans med Amelia Adamo, publisher på
Bonnier och erkänd tidningsmakare

Hur ska man ta kontakt med de människor som man vill bygga en professionell relation med? Det finns många sätt och ofta föreläser jag i ämnet. Ett sätt är att visa sitt genuina intresse. Vara påläst och visa att du verkligen lägger ned tid på att få träffa just den här personen. Du kan skicka 100 mejl, eller hellre lägga samma tid på ett mejl till den person som är absolut viktigast för dig. Vad tror du ger mest?

Till de som är viktiga för mig skriver jag initialt brev, postade. För ett par år sedan skickade jag ett brev till en koncernchef på en bank. Jag fick svar via mejl samma dag som brevet kom fram, och det var mitt i juli! Han kände att det var genomtänkt och omsorgsfullt – idag har vi en bra professionell relation. Hellre ett riktigt brev – och fråga om ett telefonmöte eller ännu hellre lunch. Och för allt i världen – bjud på lunchen (den som initierar en lunch ska alltid bjuda). Det är en smart investering att ta ut en person på lunch. Det är trevligare än ett konferensrumsmöte och har ett naturligt slut efter en dryg timme – vilket gör att det är lättare att tacka ja.

Pingis Hadenius

 

Pingis Hadenius är civilekonom och journalist med ett förflutet i finansbranschen, samt som chefredaktör och Publisher för flera tidningar. Tillsammans med Isabella Löwengrip (multi-entreprenör och en av Sveriges största bloggare) driver hon företaget Economista AB samt två andra gemensamma bolag. Utöver föreläsningar sänder duon En economistas podcast sedan september 2013. Boken Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv publicerades av Bonnier i september 2013.  I TV4 Nyhetsmorgon medverkar Pingis som vardagsekonom varje månad.

Blogg: pingishadenius.se