Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Rådgivningsföretag raggar fortfarande kunder

Ungefär 700 000 svenskar har investerat närmare 70 miljarder kronor av sin premiepension hos rådgivningsföretag. Rådgivningsföretag som alltsomoftast tar ut en årsavgift för sina tjänster och slussar kunderna antingen till egna fonder eller till större instituts fonder där de får en kick-back.

Enligt Pensionsmyndigheten kan kostnaden vara fem gånger högre hos ett rådgivningsföretag än vad den genomsnittlige spararen betalar.

Under det senaste året har det skett förändringar på marknaden för att förbättra spararens säkerhet och försvåra för bolagen att sälja sina dyra tjänster.

Numera krävs ett skriftligt godkännande för att avtal om rådgivnings- eller förvaltningstjänster ska vara giltiga. Ett ”ja” via telefon är alltså inte bindande.

Pensionsmyndigheten har även höjt säkerheten för spararna genom att det numera inte är möjligt att göra ett fondbyte när du loggar in med din personliga kod. E-legitimation eller bank-id krävs för att göra ett fondbyte.

Trots att det skett förändringar som inte gör det lika lätt för rådgivningsföretagen att sälja sina tjänster så förvaltar de, de facto en stor summa pensionspengar. Något som 700 000 svenskar betalar dyrt för.

Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten uppmuntrade i veckan alla att se över sina fondval nu i och med att landets pensionsförvaltare fortfarande gör sitt bästa för att ragga kunder inför decembers stora premiepensionsinsättning. Hon menar att bolagen hittar andra vägar och har börjat följa upp sina säljsamtal med att skicka ut fondvalsblanketter via post.

Monica säger till DI att om man får hem blanketter om att byta premiepensionsfonder så ska man tänka efter både en och två gånger innan man skriver under. Ofta förväntas man skriva under utan att några fonder ännu har fyllts i. Det är ungefär som att skriva under ett banklån utan att veta vilken ränta du ska betala.

Pensionsmyndigheten har även arbetat för lägre avgifter på fonderna inom premiepensionssystemet och efter årsskiftet får ingen räntefond ha en avgift, efter rabatt, på över 0,42 procent och ingen övrig fond får ha en avgift, efter rabatt, på över 0,8 procent.

Har du en stund över så logga in på antingen pensionsmyndigheten.se eller minpension.se och se över var du har din premiepension placerad.

Kom ihåg att det finns ett historiskt samband mellan högre risk och större avkastning över långa tidsperioder. Höga avgifter under långa tidsperioder kan däremot vara förödande och knapra i sig pensionen med samma kraft som ränta-på-ränta kan få den att växa.

 

Louise Svensson