Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Räntefonder vs. aktiefonder i dagsläget

I tider när det finns en oro för att världens börser ska gå ner, funderar många på att flytta sina spar- eller pensionspengar från aktiefonder till räntefonder. Syftet är att man vill minska risken och säkra kapitalet.

En nyckelfråga att ta med sig när man står inför det valet är vilken sparhorisont man har. En annan viktig fråga att ställa sig när man pratar risk på sparpengarna är vilken risknivå man känner sig bekväm med utifrån den ekonomiska situationen man har.

Risk och avkastning hänger ihop på så sätt att det är omöjligt att få en hög avkastning om man inte är beredd att ta en risk, vilket innebär att låg risk är förenat med låg avkastning.

På kort sikt är noll eller lite minus i en ränteplacering att föredra framför minus tio i en aktieplacering. Samtidigt som ett månadssparande i aktiefonder under en längre tidsperiod, 20-30 år, inte påverkas lika drastiskt av att börsen dyker tio procent en vecka.

Historiskt sätt har börsen under längre tidsperioder gett 6-7 procent i avkastning. Ett kontinuerligt månadssparande minskar risken i sparandet då det jämnar ut skillnaderna för börsens upp- och nedgångar. Det får till följd att man handlar både när börsen är högt och lågt värderad. Har börsen gått ner så innebär det att spararen handlar fonder ”billigt”. Det gör att svängningarnas betydelse minskar över längre tidsperioder.

Placeringar i räntefonder kan vara ett bra alternativ när sparhorisonten är kort. När det gäller pengar man vill använda inom en snar framtid och som man verkligen behöver.

Karin Arnell, privatekonomisk skribent i Compricers Nyhetsbrev säger dock att med dagens extremt låga räntor är traditionella räntefonder kanske inte det bästa placeringsalternativet.

Däremot finns det en del situationer där ränteplaceringar kan vara ett bra alternativ till börsen. Det är till exempel om du,

  • har fått alltför hög risk i ditt sparande på börsen, det vill säga att värdena stigit mycket och andelen aktier har blivit väl stor
  • vill ta hem en värdeökning – då kan du i alla fall säkra värdestegringen
  • har pengar som ska vara tillgängliga, det vill säga de som sparas på kort sikt
  • närmar dig pensionen och behöver växla ned risken

Men, gällande pensionen kan det också vara viktigt att komma ihåg att de allra flesta har runt 20 år kvar att leva efter att de slutat arbeta. 20 år är en lång period, och även en period med möjlighet att få pengarna att fortsätta växa.

Louise Svensson