Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Rikare pension med minnet i behåll

Ett rikt liv som pensionär har mer än en dimension. Det beror inte bara på vilken avkastning du får på pensionssparandet.

I takt med att allt fler blir allt äldre, finns det skäl att även fråga sig vad som är viktigt under de sista decennierna i livet. De flesta skulle nog till exempel föredra att vara klara i knoppen framför att ha ett välfyllt bankkonto.

I Sverige uppmärksammades den åldrande befolkningen redan på 1980-talet då man drog slutsatsen att fler riskerar att drabbas av demens, vilket ledde till forskningsprojektet Betula som presenteras i den nyutkomna boken ”Det åldrande minnet”. I forskningsprojektet har forskare följt 5 000 Umeåbor under 30 års tid.

I dagens DN får professor Lars Nyberg, som är en av författarna, frågan vad man kan göra för att bevara sina minnesfunktioner när man blir äldre.

Fysisk aktivitet är viktigt, i dag vet vi att det betyder mycket för hjärnan. Att ha en bra kondition under vuxenlivet verkar öka chansen för att minnet och hjärnan ska åldras på ett bra sätt.

 

Ett levande bevis för det är vår stora inspirationskälla just nu: den 86-årig Ironman-deltagaren Madonna Buder, som vi skrev om förra fredagen. Hon verkar glasklar. I det här nyhetsinslaget finns lite mer info om henne. Hon började till exempel inte att springa för än hon var 48 år gammal!

Ni som ännu inte nått Ironman-åldern, får ändå tre bra tips för att bevara minnet.

  1. Var fysiskt aktiv. Motion är bra för hjärnan och motverkar riskfaktorer som högt blodtryck, högt blodsocker och övervikt. Olika nivåer passar olika personer, för inaktiva kan det handla om promenader.
  2. Ge hjärnan stimulans. Utmaningar, nya uppgifter och problemlösning hjälper till att hålla hjärnan ”ung”. Gör inte bara sådant som du redan är bra på.
  3. Träffa andra om du kan. Att vara aktiv i föreningar, gå på kurser och umgås med vänner ger också stimulans till hjärnan.

Trevlig helg

Johan Florén