Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Hur kunde ingen se finanskatastroferna?

Finanskrisen 2008 anses numer vara den största ekonomiska krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet. Hur kommer det sig att ingen såg vad som var på väg att hända? I backspegeln är det lätt att se alla varningssignaler.

Foto: Youtube

Den frågan besvaras delvis av filmen The Big Short. Det fanns nämligen ett antal personer som faktiskt förutsåg krisen OCH agerade därefter. De satsade sina pengar på att det var en bubbla som skulle spricka.

De som såg tecknen i skyn framstår i dag som visionära hjältar, men fram till dess bubblan sprack var det mest spott och spe för deras del. Just bemötandet från omvärlden är en av delarna i filmen som fascinerar. För att orka gå mot strömmen måste man vara beredd att betala ett högt pris.

The Big Short är så klart inte den enda filmen som visar hur rutten och lömsk finansvärlden kan vara. Här skildras handeln med bostadslån som fick hela världsekonomin att närmast kollapsa 2008.

En annan mästare på bedrägerikonst var finansmannen Bernie Madoff som använde sig av Ponzi-metoden. Genom att utlova hög avkastning på insatt kapital och sedan använda pengarna till utbetalningar för att hålla bedrägeriet igång lyckades han lura till sig åtskilliga miljarder dollar. Chasing Madoff, dokumentär, och Wizard of Lies med Robert De Niro i huvudrollen är två bra rullar i ämnet.

The Big Short finns på Netflix. Den är helt fascinerande om man arbetar med kapitalförvaltning. Men den är också ett stycke nutidshistoria, en studie i psykosocial logik och risktagande, och en välgjord film med utmärkta skådespelare.

Har in inte sett den än, är det dags. Här är ett smakprov.

Trevlig helg