Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Påsk: Ägg, familjefrid och diversifiering

Påsk – ett ypperligt tillfälle att träffa släkten, äta god mat och få till en pensionsskola för nästa generation. I dessa covid-19-tider kan det kanske också vara läge att köra en påsktillställning med hyfsat avstånd också.

Tänk dig att du samlat släkten, allihop från faster Ulla till lille Sixten som ska börja skolan till hösten och framförallt alla ungdomarna som just gått ut gymnasiet.

Precis när ungdomarna ätit laxen, sillen och lammsteken och satt sig i soffan så kommer morbror Lars med påskägg till var och en av dem. Trots deras snart tjugo år etableras en oerhörd glädje. Glädje över att få socker i alla dess former, förvisso en något banal glädje men fullt förståelig.

Döm om deras besvikelse när morbror Lars fyllt deras påskägg med enbart punchpraliner.

– Där ser ni vikten av att inte lägga alla ägg i samma korg, skickar han iväg skrockandes.

Besvikelsen hos ungdomarna övergår i en mix av irritation och frågetecken.

Han slår sig ner och börjar berätta grunderna i pensionssparande för denna generation som står på tröskeln till arbetslivet och löpande inbetalningar till såväl inkomstpension, premiepension och med stor sannolikhet tjänstepension.

– Diversifiering, eller riskspridning, är grunden till att få till ett tryggt långsiktigt sparande. På samma sätt som att ni alla kanske inte älskar bara punchpraliner kan Stockholmsbörsen gå ner samtidigt som New Yorkbörsen går upp. Sprider ni riskerna med flera aktier på olika marknader och även flera olika tillgångar så minskar ni risken i ert sparande men har ändå möjlighet till en långsiktigt god avkastning. Säger morbror Lars och tar fram nya påskägg med godis i regnbågens alla färger.

Så ta tillfället i akt och jämför hur stor riskspridning ni har i era premiepensionssparanden inom familjen. Men glöm inte att respektera att det är ett eget val och framförallt att påsken ska vara en trevlig stund.

Glad Påsk!