Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Riskabla lockerbjudanden

Avanza var först ut med att lansera en avgiftsfri indexfond, Avanza Zero. Fonden har fram tills för en vecka sedan varit den enda gratisfonden inom Premiepensionssystemet. Handelsbanken har dock några så gott som avgiftsfria fonder inom systemet. Men nu har Avanza Zero fått konkurrens, då IKC Fonder lanserat sin gratisfond, IKC Filippinerna Flexibel. Frågan är om det går att säga att de två gratisfonderna konkurrerar, är de jämförbara?

IKC Filippinerna är en aktivt förvaltad landfond med inriktning på Filippinerna, dessutom finns det en hake med IKC Filippinerna. Privata Affärer skrev tidigare i veckan:

IKC Filippinerna är alltså den första renodlade fonden med inriktning på landet. Att en så pass smal fond som dessutom är aktivt förvaltat har en förvaltningsavgift på 0 procent hör förstås inte till vanligheterna. Men som med allt annat så finns det förstås en hake…

…eller två är kanske mer rätt,
1) fonden är bara gratis inom Premiepensionssystemet eller om du direktinvesterar hos IKC Fonder och
2) gratiserbjudandet är tidsbegränsat och gäller bara fram till årsskiftet 2014/2015.

Avanza Zero däremot är en indexförvaltat Sverigefond. Den går att handla både inom och utanför premiepensionssystemet och den är gratis utan några förbehåll.

Problemet med att lansera och marknadsföra en aktivt förvaltat fond genom att använda sig av ett lockerbjudande är att det kan vara fel personer som faller för erbjudande och då även gör sitt val på fel grunder.

Risken är att den här typen av markandsförning medför att sparare som inte är så insatta i kapitalförvaltning, väljer fonden för att den är gratis. De bryr sig inte så mycket om att kolla upp villkoren och långt senare upptäcker att de investerat i en relativt smal fond med hög risk som de betalar en hög avgift för. Utanför premiepensionssystemet och på några av de stora fondtorgen har nämligen fonden en avgift på 2,0 procent.

Så svaret på den inledande frågan – jag skulle inte jämföra Avanza Zero med IKC Filippinerna Flexibel även om de för tillfället är de två avgiftfria alternativen inom Premiepensionssystemet.

Louise Svensson