Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock, Lars Dareberg

Maria Schultz

Sparexperten: Rusta din ekonomi för vintern

Det börjar redan dra snålt – både vädermässigt och ekonomiskt. Så hur laddar du bäst upp för en lite kylig, ekonomisk vinter? Sharon Lavie, sparekonom på SAVR, ger här åtta tips för din ekonomi.

Det spås bli en skakig och kylig ekonomisk vinter, enligt experterna. Speciellt om du har höga lån, små marginaler eller står helt utan buffert.

Så vad kan du göra för att mildra stundande tuffa tider?

1) Gör en månadsbudget 

– Även du som har stenkoll på din ekonomi behöver fräscha upp din budget då och då. Inflationen har gjort en hel del saker dyrare och för de flesta har inte lönen kommit i kapp, säger sparekonom Sharon Lavie. 

Budgeten behöver inte vara superavancerad. Använd dina anteckningar i mobilen, ett Excel-ark eller ett helt vanligt papper där du specar alla månadens kostnader och inkomster. Sharon rekommenderar också Konsumentverkets budgetkalkyl.

Om du aldrig har gjort en budget så plockar du med fördel fram kontoutdrag från banken och ser var dina pengar har tagit vägen den senaste månaden. Ställ dig frågan: Vilka onödiga poster kan du dra ned på? 

– Bara du kan välja vilka delar i ekonomin som är viktiga för dig och vad du troligtvis kan minska på. Glöm inte bort att lägga in sparandet som en egen budgetpost, säger Sharon.

2) Håll koll på dina räkningar

– Vissa räkningar kommer du inte undan: Hyra, el, a-kassa och hemförsäkring är några exempel som alltid ska betalas först. Men vissa av dem kan du faktiskt påverka, säger Sharon. 

Om du jämför avtal och abonnemang kan du spara tusenlappar. Här är det bästa sättet att titta på samtliga räkningar och fakturor som kommit in och fråga dig: Finns det något du kan avsluta, pausa eller minska? Om svaret är nej kan du ändå jämföra alternativ. Vad kostar exempelvis telefonabonnemanget hos en annan leverantör?

– Och om du halkar efter med vissa räkningar är det viktigt att ta tag i det så snabbt som möjligt. Hör av dig till företaget som du ligger efter med betalningen hos och kom överens om en återbetalningsplan, säger Sharon.

3) Undvik krediter och lån

Under bistra ekonomiska tider är det tyvärr lätt att börja betala på kredit eller låna pengar till konsumtion, men försök att låta bli, eftersom dessa lån ofta har en högre ränta.

– Dessutom kan flera smålån påverka andra viktiga lån som ditt bostads- eller billån genom att sänka din kreditvärdighet, säger Sharon som ger rådet att försöka slå ihop flera lån till ett för en mer förmånlig ränta. 

– Om du inte lyckas med det, försök betala av de som har högst ränta och avgifter så snabbt som möjligt.

4) Se över din boendekostnad

Bostaden kostar oftast mycket och om du äger din bostad har du troligtvis ett bolån. Nu när räntorna stiger är det vettigt att försöka förhandla räntan. 

– Glöm inte att pruta, bankerna har goda marginaler på sina bolån och det kan skilja så mycket som 0,9 procent mellan listräntan och räntan efter rabatt, säger Sharon.

Med ett obundet lån tycker hon att du bör se över räntan och förhandla om en gång om året – och se vad andra banker erbjuder.

Var femte år kan du som äger din bostad även omvärdera den. Är din bostad värd mer idag än för fem år sedan kan du eventuellt sänka din amorteringstakt och på så sätt din månadskostnad.

5) Var beredd genom en årsplan

Plötsligt kommer den – fakturan för hemförsäkringen per helår eller terminsavgifterna för barnens aktiviteter. Det kan också handla om ökade kostnader i samband med stundande jul eller födelsedagar som hopar sig. Om du har en årsplan för din ekonomi är du beredd på vilka andra kostnader du har förutom de månatliga.

– Det blir enklare att påminna dig själv om att lägga undan en summa till dessa utgifter istället för att behöva använda kreditkortet, säger Sharon.

6) Tjäna mer pengar

Om det är svårt att höja lönen finns andra sätt att öka inkomsterna. Sharon tipsar bland annat om att hyra ut bostaden, rum eller en eventuell stuga.

– Hyr du ut en bostad får du göra schablonavdrag med 40 000 kronor per år från din hyresintäkt. Schablonavdraget gäller per bostad. Dessutom får du göra ytterligare 20 procents avdrag för uthyrning av ett eget småhus, såsom villa eller stuga, eller dra av din faktiska hyra eller avgift om det gäller en hyreslägenhet eller bostadsrätt.
Tänk också på att du smart kan hyra ut andra ägodelar, såsom husvagn, båt eller bil – eller varför inte sälja av?

7) Spara på

Även om det är tuffare ekonomiskt är det ändå viktigt att fortsätta – eller börja! – spara. Både ett sparande att ha som buffert för oväntade utgifter, ett kortsiktigt sparande till lite större utgifter de närmaste åren och ett mer långsiktigt sparande – till pension exempelvis.

– Bufferten bör ligga på ett sparkonto utan bindningstid. Ett kortsiktigt sparande kan du ha i allt från sparkonto till fondsparande och det långsiktiga sparandet är ett sätt att trygga din ekonomiska framtid. Historiskt sett har placeringar i aktier och fonder kunnat ge en avsevärt bättre avkastning än vad räntor på sparkonto kan ge, men det finns inga garantier för hur det kommer gå i framtiden, säger Sharon.

Hon tipsar om att du särskilt ska granska vilken fondavgift du betalar vad gäller ditt sparande.
– Även tiondelars procentenheters skillnad i avgift kan påverka ditt långsiktiga sparande. 

8) Cirkulera mera

Tänk på att du har nästan som en egen butik i hemmet. Här finns grejer att sälja, återanvända eller dela – både för miljön och din ekonomi. 

– Barnkläder, leksaker, inredning, cyklar och sportutrustning är lätta att sälja och ger lite extra i plånboken. Personlig egendom för upp till 66 666 kronor får säljas skattefritt varje år.

Ta även för vana att kolla begagnat när nya inköp ska göras.

– Oftast betalar du en bråkdel av nypriset och dessutom gör du den bästa insatsen för miljön – att använda sådant som redan är producerat, säger Sharon Lavie.