Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så blir du av med din oro över ekonomin

Blundar du för vad som händer på bankkontot och hoppas på det bästa? Eller håller du kanske lite för hårt i slantarna och glömmer bort att njuta av livet? Ekonomi är något som ger många av oss ångest och det är lätt att antingen tänka för mycket eller för lite på hur man spenderar sina pengar.
För att hjälpa dig att skingra orosmolnen kring din privatekonomi bad vi psykologen Niklas Laninge, som är expert på beteendedesign, att lista sina bästa knep.

 

  1. Realitestesta din ångest

Pengarna rullar in varje månad och du har ett bra sparkapital på banken. Allt borde egentligen vara frid och fröjd, men trots din stadiga ekonomi har du ändå en stark känsla av att allt snart kommer att gå käpprätt utför. Du målar upp scenario efter scenario som vart och ett leder till en total ekonomisk katastrof, där du i slutändan kanske förlorar allt du äger – och kanske till och med alla du älskar.

– Har du ett sparande, en tjänstepension och fast inkomst finns det egentligen inte så mycket att oroa sig för – men ändå gör många människor det. Det viktiga då är att realitetstesta sin ångest och konkretisera vad man oroar sig för. Om vi tar oro över pensionssparandet som exempel, är det först viktigt att ta reda på om det är själva processen att behöva sätta sig in pensionssystemet som du oroar dig över eller om det är den framtida pensionen som skapar ångest. Hittar du kärnan till din oro är det mycket lättare att agera och göra någonting åt den.

 

  1. Stoppa inte huvudet i sanden

Ett sparkonto som gapar tomt och räkningar som blir till påminnelser. Vissa av oss har en tendens att helt försöka blockera ut att vi ens har en privatekonomi att ta hand om. Förutom de dagar vi drabbas av total ångest över att vi inte har någon koll på vart pengarna tar vägen varje månad.

– Många typer av ångest blir ofta något vi kallar förstärkande och undvikande. Undviker du att tänka på din ekonomi blir din känsla inombords bättre på kort sikt, men nästa gång du tänker på hur du spenderar dina pengar kommer ångesten istället vara ännu värre. Till slut har du byggt upp världens högsta tröskel för att skaffa dig den koll du behöver, säger Niklas och tillägger:

– Även här handlar det om att konkretisera din oro och se till att du får en bättre överblick över ekonomin.

 

  1. Ta hjälp utifrån

Medan du själv kanske börjar svettas ymnigt varje gång någon bara nämner ordet “privatekonomi”, finns det säkert någon i din närhet som tycker att det där med siffror är det roligaste som finns. Enligt Niklas är det alltid en god idé att be en vän som verkar ha bra koll på sin ekonomi om hjälp.

– Det är inte konstigt att tycka att det är svårt att greppa något så diffust som privatekonomi, därför är det bra att faktiskt att ta hjälp av någon som kan det där med pengar. Det finns säkert någon i din närhet som kan ge dig lite råd kring vad som är bra att tänka på. Ett tips är bestämma att ni gör något kul, som att ta en fika eller en lunch, efter ert samtal. Det är alltid bra att ha en belöning att se fram emot när man ska ta tag i något som skapar ångest.