Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

De vanligaste frågorna som Mathilda får handlar om hennes egen budgetmetod: Kontotricket. Foto: Privat/Instagram

Maria Schultz

Så gör hon ekonomin mindre tråkig

Mathilda Vernersson vet att det ekonomiska pusslet inte alltid är det roligaste. Som 21-årig ensamstående mamma låg hela det ekonomiska ansvaret bara på henne. Hon vände det trista och tunga till något som hon idag tycker är bland det bästa.

Vi backar bandet 23 år bakåt: Mathilda Vernersson är då nybliven och ensamstående mamma.

– Jag hade inget val utan fick lära mig att få väldigt få kronor att räcka länge. 

Idag har hon 15 700 följare på Instagram-kontot @overtillannat , podden Slut på kontot” och har jobbat som rådgivare på bank i 17 år, men är snart företagare på heltid och kan ägna sig helt åt att inspirera och utbilda människor till en bättre privatekonomi. 

 

– Alla har en ekonomi och jag försöker göra det som många tycker är ganska tråkigt till något lättsammare och roligare. På mitt Instagram-konto plockar jag exempel ur den egna vardagen. Jag älskar att inspirera i det här ämnet och är förvånad över hur snabbt kontot har vuxit. I april är det tre år sedan jag startade det.

De vanligaste frågorna som Mathilda får handlar om hennes egen budgetmetod: Kontotricket.

– Det är också min lilla hjärtefråga, navet i det jag gör och det jag tipsar alla som vill få koll på sin ekonomi att börja med.

I korthet går Kontotricket ut på att öronmärka varje krona som kommer in i din ekonomi. Alla kronor får alltså ett syfte vilket skapar en visuell bild vad dina pengar ska räcka till. 

För att komma dit bör du börja med att plocka ut kontoutdrag för dina senaste 12 månader.

– Supermastigt och många sidor att titta på. Men det väcker hjärnan och du ställer dig säkert frågan: “Vill jag verkligen dra mitt kort så här många gånger på ett år? Eller på en dag?!” 

Därefter delar du in alla utgifter i kategorier som passar dig – såsom mat, shopping, restaurang, husdjur om du har det, och så vidare.

– Här upptäcker du också om det blir en diff. Om dina utgifter är större än inkomsterna.

Det här är en annan fråga som Mathilda får ibland: “Mina utgifter är större än mina inkomster – vad ska jag göra?”

Kapa kostnader är kanske inte det roligaste svaret, men nog så viktigt. Här kommer en annan stor hjärtefråga in för Mathilda: Matbudgeten.

– Det är en så stor del av ekonomin. Det läggs så mycket pengar på mat i onödan, folk kastar så mycket och det är så stort svinn. 

Här har Mathilda tre grundtips för hur du kan tänka som gör jättestor skillnad för ekonomin:

 

  • Handla i “skafferian” innan du går till gallerian

– Innan du handlar mat, se vad du har i din egen kyl och frys och leta recept utifrån det istället för att göra tvärtom. Många hittar annars ett recept och köper till det och tänker inte på vad de redan har hemma. Här kan du få otroligt mycket pengar över. 

 

  • Veckohandla på rätt dag

– Veckohandla på en torsdag, då har du helgen framför dig och vet hur den ser ut. Det kan också gå på fredag, men då är det mycket mer folk i affären. Om du veckohandlar torsdag och kanske kompletteringshandlar på måndag-tisdag blir det billigare än om du skulle veckohandlat måndag-tisdag och kompletteringshandla fredag, för då har du fortfarande helgen framför dig och köper på dig mycket mer. Det är också lättare att äta upp det som finns kvar från helgen i början av veckan än tvärtom.

 

  • Bryt ned din matbudget 

– Ofta sätter man en månadsbudget för mat. Bryt ned den till veckobudget. Gärna ända ned till dagsbudget men det är mer hardcore. Håll dig sedan till den – det här är vad du har matpengar till. 


Om du tittar på 2022, vilka andra kostnader kan vi kapa?

– Håll koll på hur du bränner din energi. Jag har själv varit dålig på det, men tänk på att släcka lampor och dra ut sladdar när du inte är hemma. Överlag behöver vi hushålla med den energi och resurser som finns. 

Mathilda tycker att vi kan rannsaka oss själva kring shopping – här går enormt stora belopp per hushåll på onödiga prylar. Låna och dela istället. 

– Det borde verkligen trenda ännu mer. Jag är absolut ingen minimalist, men jag försöker alltid fråga mig en extra gång innan jag köper något: Har jag köpt det mest mIljömedvetna alternativet? Och älskar jag den här prylen så mycket att jag kan tänka mig att jobba de x antal timmarna för att finansiera prylen? Förvandla gärna prylen till x antal timmars jobb. Då kan det vara lättare att avstå, säger Mathilda.

Fakta: Mathilda Vernersson

Ålder: 43 år
Bor: Uddevalla
Gör: Företagsrådgivare hos Swedbank till den 28 januari, sedan eget företag på heltid
Familj: Gift och tre barn
Intressen: “Barnens aktiviteter tar mycket tid, men om vi ser till vad bara jag tycker är kul är det att springa, gärna långa lopp som halvmaraton och maraton”