Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Så håller sig miljardärerna rika

Veckans affärer skrev nyligen att Sverige aldrig haft så många miljardärer som i dag. Hela 184 personer hamnade på listan. VA:s lista toppas av nyligen bortgångne Ingvar Kamprad och Stefan Persson. Hur gör miljardärerna för att skapa sina förmögenheter och hur lyckas de få dem att bara bli större? Vi blickar utanför landets gränser och ser hur andra miljardärer har resonerat.

Microsoft-grundaren Bill Gates, till exempel, har fokuserat på utveckling och innovation i sina affärer och det har lönat sig. 2014 sa han till tidningen Rolling Stones,

“Utveckling ses ibland som ett projekt där du ger människor saker, men inget händer, vilket är rätt, men om du bara fokuserar på det, så måste du säga att riskkapital är ganska dumt också. Dess “hit rate” är patetisk. Men då och då får du ju framgångar. Du finansierar ett Google eller liknande…”

Det gäller att inte bara sitta still med sina miljarder, utan att investera dem i satsningar man tror på.

En annan välkänd miljardär är Warren Buffett. Han är mannen som tänker långsiktigt, även som 87-åring och lyckades skapa sin största rikedom efter 50 och fortsätter med det än i dag. Buffett ska enligt GOBankingRates ha sagt,

”En framgångsrik investering tar tid, disciplin och tålamod. Oavsett hur stor talang eller hur mycket hårt arbete du lägger ner så tar vissa saker bara tid. Du kan exempelvis inte producera en bebis på en månad genom att nio kvinnor blir gravida.”

En nyligen hyllad miljardär är Oprah Winfrey som 2003 blev världshistoriens första svarta kvinnliga dollarmiljardär. Hennes bejublade metoo-tal på Golden Globe-galan har fått Oprah som ett tänkbart namn i det amerikanska presidentvalet 2020. Men hur har hon lyckats skapa en så stor tittar- och följarskara som i sin tur lett till hennes stora förmögenhet? Hon har inte bara haft en god förmåga att lyssna på sina gäster. Hon har också alltid själv känt sig ansvarig för att kliva framåt i livet. Så här sammanfattar hon det själv,

”Det har alltid varit mitt ansvar att få saker att hända. Du är ansvarig för ditt liv. Sitter du bara och väntar på att någon ska rädda eller hjälpa dig slösar du din tid. Bara du har kraften att röra dig framåt i livet. Och – det spelar ingen roll varifrån du kommer.”

 

Oprah har verkligen bevisat att det går. Trots en tuff bakgrund och barndom som hon själv haft går det att ta sig till toppen, i hennes fall med miljonpublik och miljarder på kontot, bara du vågar satsa, tro på sig själv och kliva framåt.