Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så har experterna växlat om sedan coronan

Vi läser dagligen hur företag har behövt växla om i sina verksamheter för att möta coronaläget. Även privatpersoner har behövt tänka om för att klara sig ekonomiskt. Men hur har de ekonomiska experterna gjort för privat del?

Johanna Kull, sparekonom på Avanza:

– Ur ett ekonomiskt perspektiv är jag så pass lyckligt lottad att jag inte har drabbats negativt och inte behövt göra några förändringar sedan coronan. Sedan är det klart att för mig, precis som för alla andra, har det varit extra fokus på privatekonomin under det här året. Det har varit kraftiga svängningar på börsen och ett händelserikt år. Men jag har inte fått en minskad inkomst.

– Jag har fortsatt mitt månadssparande, fortsatt med rörlig boränta och inte gjort några stora förändringar i min portfölj eller pensionsförändringar. Men livet har sett annorlunda ut – jag brukar vanligtvis resa mycket till svenska fjällen under våren. I år blev det inte så. Jag höll mig också inom Sveriges gränser under sommaren. Precis som många andra har jag också jobbat mycket hemifrån och undvikit kollektivtrafiken. Så sammantaget har mina utgifter minskat under det här året.

Arturo Arques, privatekonom hos Swedbank

– Vardagen har ändrats i allra högsta grad skulle jag påstå. Speciellt var jag jobbar rent fysiskt. Från att ha varit på kontoret varje dag är det mycket jobb hemifrån och inga resor. Bara en resa sedan coronan kom, till Mariestad. Nu är det webbinarier och digitala möten. Vi anpassar oss rejält, även privat. Jag är själv i riskgrupp med en hjärtinfarkt för två år sedan och det blir inga större tillställningar.

– Privatekonomiskt lever jag som jag lär som privatekonom, hör och häpna. Det betyder att jag har en sparbuffert, vilket jag alltid haft. Jag sparar regelbundet, vilket jag alltid gjort. För att ha en sund och hållbar ekonomi följer jag min mammas tre grundregler: spara först, konsumera sedan och undvik att låna till konsumtion. Hon visste hur det var att räkna varenda spänn, ensamstående med tre barn. Pengar i sig ger inte lycka, men en viss mått av trygghet. Det ökar också dina möjligheter att leva det liv du vill och dina möjligheter att förverkliga dina drömmar. Jag har inte behövt förändra mitt sätt att leva ekonomiskt sedan coronan och det är jäkligt skönt. Så var gärna sparsam, men inte på någon annans bekostnad, för då är du snål och ingen vill leva med en snåljåp.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Jag har inte ändrat mycket i mitt sparande. Det sparande jag har på börsen är långsiktigt, och det ligger kvar i de placeringar de ligger, framför allt i indexfonder men även aktivt förvaltade fonder som erbjuder lite smalare inriktningar som jag tycker är intressanta. Dock sammanföll turbulensen på börsen med att jag och min familj ville göra verklighet av våra planer på ett boende i fjällen inom en snar framtid, och därför sålde vi av lite, lite fonder för att lägga på ett särskilt fjällboendekonto. Men i stort lever jag som jag lär, och har fortsatt månadsspara långsiktigt på börsen.

– Däremot har ju ekonomin för mig, som för många andra, förändrats på utgiftssidan. Utgifter för restaurang, hotell och nöjen har ju minskat drastiskt till följd av pandemin. Istället har vi i min familj fokuserat på aktiviteter med barnen utomhus; vi är i skogen, plockar svamp, grillar korv och så vidare. Det är aktiviteter som är snälla mot plånboken. Så definitivt lägre utgifter och därmed ett ökat sparande, även om jag försöker vara noga med att stötta lokala småföretagare och fortsätta konsumera deras varor och tjänster.

Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom hos Danske Bank:

Foto:  Alexander Donka

– Mitt arbete ser annorlunda ut så till vida att jag jobbar mycket mer hemifrån, som många andra. Jag jobbade hemifrån en dag i veckan förr, nu är det tre-fyra dagar i veckan eftersom vi har restriktioner hur många som får vara inne samtidigt. Jag är främst inne på jobbet och spelar in poddar och videos – uppdateringar om läget på marknaden.

– Mitt eget sparande har gått upp sedan coronan. Jag är intresserad av sparande, och mitt sparande är nog förhållandevis högt även i vanliga fall. I våras när alla var hemma och man i princip inte gick in i en enda butik, slutade folk nästan helt att konsumera och det var därför det blev tvärstopp i ekonomin. Efter det har mitt sparande förblivit högre. Av två anledningar egentligen – jag sitter hemma mer och går inte förbi butiker lika ofta nu, och vi letar hus och sparar till kontantinsats, eventuella renoveringar och stämpelskatt. Krisen gjorde att det blev väldigt synligt hur mycket mer man faktiskt kan spara.